Ζάεφ: 3 από τα 7 ζητήματα μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό έχουν επιλυθεί

“Έχουν επιλυθεί τα τρία από τα επτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στα ΜΜΕ, μια μέρα πριν από τη νέα συνάντηση μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Ζάεφ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες και τόνισε ότι για τη χώρα του είναι αποδεκτή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, συμπληρώνοντας ότι έχουν απορριφθεί όλες οι άλλες επιλογές.

«Ο διαμεσολαβητής Νίμιτς γνωρίζει τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό για κάθε μία από τις πλευρές. Είναι σημαντικό να χτιστεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος. Είμαι ευτυχής που ουσιαστικά έχουν αναλυθεί όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Εχοντας ξεκινήσει με επτά ζητήματα, τώρα γνωρίζω ότι έχουν μειωθεί σε τέσσερα, κάτι που σημαίνει ότι τρία έχουν διευθετηθεί. Πιστεύω ότι τα εναπομείναντα θα διευθετηθούν σύντομα», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.

Ανέφερε επίσης ότι η ΠΓΔΜ επιθυμεί μία λύση και ότι η κυβέρνησή του κάνει ο,τι μπορεί για να εξασφαλίσει εθνική συναίνεση.

«Είμαστε όλοι αισιόδοξοι. Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε μία λύση για το συμφέρον των πολιτών και των δύο χωρών. Αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε μία λύση, είναι δυνατόν. Ελπίζω κάθε ένα από τα επόμενα βήματα να εναρμονίσει τις θέσεις μας για τα εκκρεμή ζητήματα, που κυριολεκτικά πρέπει να αποτελέσουν γέφυρα ενότητας, προς την εξεύρεση λύσης»

Τι είπε για το προσχέδιο της συμφωνίας

«Είναι ένα προσχέδιο διεθνούς συμφωνίας, μιας συνθήκης μεταξύ των δύο πλευρών, που ελπίζουμε ότι στο τέλος θα επικυρωθεί από τα κοινοβούλια. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι όλα όσα διαπραγματευόμαστε πηγαίνουν πίσω στον Νίμιτς, γιατί η διαδικασία είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», δήλωσε.

Τα σημαντικά ζητήματα: Σύνταγμα – Γλώσσα

«Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα όπως το όνομα, το σύνταγμα, αν θα αλλάξει ή όχι, η γλώσσα και άλλα θέματα που έχουν αναφερθεί. Αυτή είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης», είπε καταλήγοντας.