Οριστικό: Με δέκα κάλπες η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis

Σε μία συνεδρίαση, αύριο Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, θα γίνει η συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η απόφαση προβλέπει δέκα κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διάσκεψη δέχθηκε την εισήγηση του Νίκου Βούτση να στηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο. Στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα αδικήματα που αναφέρονται στην κυβερνητική πρόταση.

Η συζήτηση της πρότασης θα ξεκινήσει στις 9:00 και θα ολοκληρωθεί στις 22:00, οπότε και θα ξεκινήσει η ψηφοφορία. Όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θα μιλήσουν ενώπιον της Ολομέλειας, εκτός του Ευρωπαίου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος την ίδια ημέρα θα είναι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, και θα στείλει υπόμνημα.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, ενώ στη συνέχεια, θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία και οι πολιτικοί αρχηγοί. Τον λόγο θα λάβουν ακόμη ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος οι πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν θα έχουν δικαίωμα όμως, να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους.