Προανακριτική και για τους 10 πολιτικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis αποφάσισε η Βουλή

Την παραπομπή και των 10 εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση Novartis αποφάσισε η Βουλή έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε περίπου 21 ώρες.

H μαραθώνια συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 03.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης με την ομιλία του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, δέκα λεπτά αργότερα ξεκίνησε η ψηφοφορία και έπειτα η καταμέτρηση που ολοκληρώθηκε στις 5:33.

Αναλυτικά οι ψήφοι που έλαβαν τα πολιτικά πρόσωπα:

Δημήτρης Αβραμόπουλος: 218 ψήφοι – 188 υπέρ – παρών 4

Ευάγγελος Βενιζέλος: 217 ψήφοι – 185 υπέρ – παρών 6

Άδωνις Γεωργιάδης: 218 ψήφοι – 186 υπέρ – παρών 6

Γιώργος Κουτρουμάνης: 217 ψήφοι – 180 υπέρ – κατά 1 – παρών 11

Ανδρέας Λοβέρδος: 217 ψήφοι – 186 υπέρ – παρών 4

Ανδρέας Λυκουρέντζος: 218 ψήφοι – 180 υπέρ – κατά 2 – παρών 8

Παναγιώτης Πικραμμένος: 218 ψήφοι – 170 υπέρ – κατά 8 – παρών 12

Μάριος Σαλμάς: 218 ψήφοι – 159 υπέρ – κατά 17 – παρών 16

Αντώνης Σαμαράς: 218 ψήφοι – 182 υπέρ – κατά 3 – παρών 6

Γιάννης Στουρνάρας​: 218 ψήφοι  – 182 υπέρ – κατά 2 – παρών 6

Η διαδικασία

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, η ψηφοφορία θα είναι μυστική.

Θα στηθούν δέκα κάλπες, οι οποίες αντιστοιχούν στους δέκα εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Οι κάλπες δεν θα έχουν ονόματα, αλλά αριθμούς.

Αναλυτικά η αρίθμηση των καλπών είναι η εξής:

1) Δημήτρης Αβραμόπουλος

2) Ευάγγελος Βενιζέλος

3) Άδωνις Γεωργιάδης

4) Γεώργιος Κουτρουμάνης

5) Ανδρέας Λοβέρδος

6) Ανδρέας Λυκουρέντζος

7) Παναγιώτης Πικραμμένος

8) Μάριος Σαλμάς

9) Αντώνης Σαμαράς

10) Γιάννης Στουρνάρας

Τα ψηφοδέλτια δίνουν τη δυνατότητα σταυρού στις επιλογές ΝΑΙ / ΟΧΙ / ΠΑΡΩΝ. Αν ο σταυρός είναι εκτός του προβλεπόμενου πλαισίου θα θεωρείται ΑΚΥΡΟ. Ψηφοδέλτια που αφορούν άλλο πρόσωπο από αυτό που αφορά η κάλπη, θα εκλαμβάνονται ως ΑΚΥΡΑ.

Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Η Νέα Δημοκρατία παρέστη στην ψηφοφορία, αλλά δεν προσήλθε στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κομμάτων οι τοποθετήσεις τους στην ψηφοφορία έχουν ως εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα

Οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση

Η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι ρίχνει σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που αναγράφει “Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)”, το οποίο καταμετράται ως άκυρο

Η ΧΑ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα

Το ΚΚΕ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα

Η Ένωση Κεντρώων, ψηφίζει “παρών”

Πρώτος ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας

 

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Π. Πικραμμένος: Ουδέποτε καταβλήθηκαν χρήματα στη Novartis επί πρωθυπουργίας μου

Στουρνάρας: Ήρθα να υπερασπιστώ τη γυναίκα μου που έχει συκοφαντηθεί χυδαία

Κουτρουμάνης: Είμαι απόλυτα καθαρός. Ψάξτε παντού

Λυκουρέντζος: «Ευτελής ψευδομαρτυρία» όσα αναφέρονται στη δικογραφία

Γεωργιάδης: Σκευωρία Τσίπρα – Παπαγγελόπουλου εναντίον μου
Πολάκης: Παγκόσμιο σκάνδαλο με ελληνική πτυχή η Novartis

Σαλμάς: Η Novartis δεν ήταν ευχαριστημένη από τις αποφάσεις μου και πλήρωνε για να με πολεμούν

Βενιζέλος: Η μεγαλύτερη και προχειρότερη πολιτική σκευωρία της Μεταπολίτευσης

Σαμαράς: Ηρθα για να καταγγείλω το γελοίο κατηγορητήριο τη μεθόδευση και τους αυτουργούς

Λοβέρδος για Novartis: Πρακτικές αρχισυμμορίτη απ’ τον κ. Τσίπρα

Γεννηματά για Novartis: Υπάρχει και σκάνδαλο αλλά και σκευωρία στην υπόθεση

Κουτσούμπας: Για όλους η διερεύνηση – Γιατί να μην αφορά η έρευνα και τον κ. Κουρουμπλή;

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Θα τελειώσετε με εκλογές και μία κάλπη, όχι με δέκα

Τσίπρας για Novartis: Πώς διάολο έγινε το σκάνδαλο; – Πολιτική ευθύνη υπάρχει;

Να βγάλει Σαμαρά και Πικραμμένο απ’ την ψηφοφορία ζήτησε ο Λεβέντης απ’ τον Τσίπρα

Καμμένος: Διαφωνώ με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό – Το ζήτημα δεν θα έρθει στην Βουλή

Νωρίς το πρωί κατά την έναρξη της συνεδρίασης η συζήτηση για τη διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν αυτή που πυροδότησε την ένταση, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, να διεξαχθεί η ψηφοφορία χωριστά για κάθε πρόσωπο, δεν δεσμεύει την Ολομέλεια. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».

«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» είπε ο Νίκος Δένδιας και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Γι’ αυτό, όπως υποστήριξε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη, αίτημα το οποίο ωστόσο, απέρριψε κατά πλειοψηφία η Βουλή έπειτα από ψηφοφορία δι εγέρσεως.

Ο κ. Δένδιας στην ομιλία του, σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Π. Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10.

«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.

«Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούν είναι το Σύνταγμα ο Κανονισμός και η κοινοβουλευτική πρακτική» ανέφερε η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Λεκτικό ατόπημα Χριστοδουλοπούλου

Μικρή ένταση σημειώθηκε όταν η Τασία Χριστοδουλοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέβη σε ένα λεκτικό ατόπημα.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου ζητούσε να λάβει το λόγο για να τοποθετηθεί επί της διαδικασίας για το αν είναι σωστό να στηθούν μία, δέκα ή έντεκα κάλπες -ώστε να συμπεριληφθεί και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, όμως η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου αρνούνταν πεισματικά.

«Κύριε Αθανασίου τα νομικά αφήστε τα λοιπόν. Θέλετε να μιλήσετε νομικά, πολιτικά» είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου ενώ προήδρευε της διαδικασίας. Και νομίζοντας προφανώς ότι έχει κλείσει το τηλέφωνό της, η Τασία Χριστοδουλοπούλου ξέσπασε εναντίον του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου λέγοντας: «Αι στο διάολο…».

Το λεκτικό ατόπημα της κυρίας Χριστοδουλοπούλου προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια.

Ο κ. Δένδιας αποκάλυψε ότι η αντιπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε από τα μικρόφωνα να… διαολοστέλνει τον Χαράλαμπο Αθανασίου.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου αρχικά διέψευσε ότι έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο και στην συνέχεια αρνήθηκε να ανακαλέσει συνεχίζοντας τις ειρωνικές παρεμβάσεις.

Στη συνέχεια ωστόσο ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Σε καμία στιγμή της διαδικασίας την οποία διηύθυνα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής δεν χρησιμοποίησα απαξιωτική ή υβριστική έκφραση και ειδικά ενάντια στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου»,

«Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, όταν πήρε το λόγο ο κ. Αθανασίου και κατήγγειλε το ως άνω περιστατικό, δεν κατάλαβα ότι αναφερόταν σε εμένα και δήλωσα ότι δεν άκουσα τι ειπώθηκε και ότι όποιος και αν το είπε είναι τουλάχιστον αστοχία και αγένεια εκ μέρους του, γι’ αυτό πρέπει να διαγραφεί από τα πρακτικά» σημειώνει η κ. Χριστοδουλοπούλου στη δήλωσή της και καταλήγει: «Κάποιοι ενδεχομένως μου την έχουν “στημένη”, αλλά η συγκεκριμένη κατασκευή καλό είναι να μην τους οδηγεί να θεωρούν ότι μπορούν να την αξιοποιήσουν για να με πλήξουν».

Παρασκευόπουλος για μηνύσεις κατά εισαγγελέως: Είναι κάτι ανατριχιαστικό

«Συζητούμε για ένα σκάνδαλο διαφθοράς ή για μια σκευωρία; Η απάντηση είναι διάχυτη, δια βοής από τον ελληνικό λαό, που γνωρίζει τι γινόταν με κάποια φάρμακα. Το θέμα είναι αν υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες» ανέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας στη Βουλή για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι από τη διαδικασία της προανακριτικής «μπορεί να προκύψει είτε εξάλειψη ευθυνών είτε παραπομπή στη δικαιοσύνη για να εξεταστούν οι ευθύνες, όπως θα γινόταν για οποιονδήποτε πολίτη».

Αναφερόμενος στις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί κατά εισαγγελέως τόνισε ότι «δεν είναι καν κάτι γραφικό, είναι κάτι ανατριχιαστικό».

Λαζαρίδης: Η αντιπολίτευση έδειξε ότι αιφνιδιάστηκε

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, υπεραμύνθηκε της κοινής πρότασης που κατέθεσαν τα δύο κόμματα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι «έτσι όπως κάνει η αντιπολίτευση, έδειξε ότι αιφνιδιάστηκε με τις αποκαλύψεις στον χώρο της Υγείας, όπου γινόταν πάρτι», ενώ τους κατηγόρησε ότι με τη στάση τους δείχνουν ότι δεν θέλουν να συμβάλουν να ριχτεί άπλετο φως στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο του φαρμάκου.

«Θέλουν για άλλη μια φορά να καλύψουν αυτά τα γεγονότα. Πυροβολούν ηθικά τους μάρτυρες που τόλμησαν να τα αποκαλύψουν καταθέτοντας έγγραφα που ήταν κρυμμένα. Τους χαρακτηρίζουν “κουκουλοφόρους” και “ανώνυμους”. Αυτόν τον νόμο ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα επειδή λειτουργεί σε βάρος τους, επειδή ξεκινούν οι αποκαλύψεις, δεν τους αρέσει» ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.

Επιπλέον, μίλησε για έγγραφα που έχουν κατασχεθεί τα οποία, όπως υποστήριξε, αναφέρουν «σημεία και τέρατα», αλλά και για «συναντήσεις υπουργών», ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης να στηθούν 10 κάλπες, καθώς -όπως είπε- κάθε ένας αντιμετωπίζεται διαφορετικά σε μια ποινική διαδικασία.

Βορίδης: Ντροπή, σκευωρία και συγκάλυψη η προανακριτική

Για «σκευωρία και συγκάλυψη» έκανε λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στη πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι οι μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν «προστατευόμενοι» με βάση το άρθρο 9 παράγραφος 2.

«Η διάταξη αυτή αφορά εγκληματική οργάνωση. Εδώ δεν υπάρχει κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης. Με το άρθρο 9 αλλά με την παράγραφο 7 μπορείς να κάνεις έναν μάρτυρα προστατευόμενο, μετά από αίτημα του Εισαγγελέα και έγκριση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και αυτό γιατί έχουμε να κάνουμε με πολιτικά πρόσωπα, άρα χρειάζεται ανώτατος δικαστικός λειτουργός. Αυτό έγινε, αλλά στις 9/2, αφού είχε έρθει στη Βουλή η δικογραφία» ανέφερε και συνέχισε:

«Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι μεθόδευση θα πέσει φωτιά να τον κάψει».

«Οι κουκουλοφόροι μάρτυρες καταθέτουν “άκουσα”, “εκτιμώ”’. Το άρθρο 225 του κώδικα ποινικής δικονομίας λέει ότι πρέπει να ρωτηθεί για την πηγή της γνώσεώς του, αλλιώς δεν λαμβάνεται υπόψη η κατάθεση» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Άλλος μάρτυρας ξέρει ότι δωροδοκήθηκε ο Σαμαράς και το κατέθεσε την πέμπτη φορά. Αυτά είναι τα στοιχεία. Ντροπή, σκευωρία, συγκάλυψη. Αυτή είναι η προκαταρκτική» .

Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει ξεχωριστή κάλπη για τον Π.Κουρουμπλή

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Προανακριτική για όλους και για όλα

Mε πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ