Τσίπρας για Novartis: Πώς διάολο έγινε το σκάνδαλο; - Πολιτική ευθύνη υπάρχει;

“Δεν σκοπεύω να μιλήσω καθόλου για το ποινικό σκέλος. Εξάλλου όλοι συμφωνείται με την σύσταση εξεταστικής και όλοι εμπιστεύεστε την Δικαιοσύνη. Εγώ θα μιλήσω πολιτικά και όχι νομικά. Για όλο αυτό το σκάνδαλο που παραδεχτήκατε κ. Μητσοτάκη, πολιτική ευθύνη υπάρχει; Να δεχθώ όλα όσα ειπώθηκαν. Και το τεκμήριο αθωότητας και όλα”, είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την Novartis.

«Αφού υπάρχει σκάνδαλο πως διάολε έγινε αυτό; Φύτρωσε; Ήτανε ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοί έφταιξαν για αυτό; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;», σημείωσε.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι άκουσε και τον κ. Σαλμά και τις προηγούμενες μέρες αρκετούς πρώην υπουργούς Υγείας και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον κ. Μητσοτάκη που είπε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis.

«Όσοι κυβερνάγατε όλα αυτά τα χρόνια δεν παίρνατε χαμπάρι τίποτα για αυτό το σκάνδαλο; Κάτω από τη μύτη των πολιτικών ηγεσιών γίνονταν όλα αυτά; Οι υπηρεσιακοί και οι γιατροί τα έκαναν ή μπορούσαν να τα κάνουν εν αγνοία των κυβερνητικών παραγόντων; Αλλά ακόμη και έτσι να είναι, συγχωρείται όμως η άγνοια σε αυτή την περίπτωση; Γιατί δεν μιλάμε εδώ για μικροποσά. Μιλάμε για ποσά που επηρέασαν ευθέως τη δημοσιονομική πορεία της χώρας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά που συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή αφορούσε υπεξαιρέσεις 34 δισ. δραχμών, 100 εκατ. ευρώ δηλαδή και σήμερα μιλάμε σε ό,τι αφορά τη Novartis, για μια ζημία του ελληνικού δημοσίου 3 δισ. ευρώ.

«Κύριε Μητσοτάκη, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως της υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση«, είπε προς τον πρόεδρο της ΝΔ, για να υπογραμμίσει: »Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον τη πολιτική ευθύνη«. »Όχι μόνο δεν το πράξατε«, τόνισε, »αλλά αντ’ αυτού υιοθετήσατε πλήρως τη παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης”.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «αυτό έπραξε με παρρησία» ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά και ο Κ. Καραμανλής ως πρωθυπουργός για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μιλώντας στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. «Δεν έκανε ούτε μηνύσεις στη δικαιοσύνη, ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους», είπε.