"Οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές αν η Τουρκία υπερβεί τα όρια" διαβεβαίωσε ο Δ. Βίτσας

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιδράσει κατάλληλα εάν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο «υπερβούν τα όρια» διαβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας τόνισε πως το ζητούμενο δεν είναι οι «πολεμικές κραυγές» αλλά η «αποφασιστικότητα», και επισήμανε πως η στάση της Αθήνας θα εξαρτάται πάντα από τη «σπουδαιότητα» της εκάστοτε τουρκικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, αρνήθηκε ότι ο πρόσφατος εμβολισμός πλοίου του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό ήταν «Ίμια νούμερο 2», κι επισήμανε ότι η Αθήνα έχει δώσει πολύ συγκεκριμένες εντολές στο Στρατό, το Ναυτικό και την Αεροπορία για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται την τουρκική δραστηριότητα. «Δεν τουρκοποιήθηκαν τα Ίμια, παραμένουν Ελληνικά», είπε.

Διευκρίνισε πάντως με νόημα ότι από ένα σημείο κι έπειτα οι εντολές «καθορίζονται από το Σύνταγμα», προσθέτοντας πως εάν η Άγκυρα υπερβεί τα όρια οι συνθήκες θα είναι «τελείως διαφορετικές».

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές NAVTEX που εμποδίζουν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Βίτσας σημείωσε πως η Αθήνα υποστηρίζει σταθερά τα δικαιώματα της Λευκωσίας.

Κάλεσε όμως και την ιταλική ενεργειακή εταιρεία ENI, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή, να στηρίξει την κυριαρχία της Κύπρου.