Βίτσας: Έχουμε τη δύναμη να αντιδράσουμε στην Τουρκία

Η τουρκική προκλητικότητα οφείλεται σε εσωτερικά και εξωτερικά της προβλήματα που προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να τα επιλύσει και τα οποία δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, αναφερόμενος στο κουρδικό με το μέτωπο της Συρίας, αλλά και στην προσπάθεια της Άγκυρας «να συμμετάσχει ή να πιέσει σε κάτι που δεν της ανήκει, δηλαδή στην κυπριακή ΑΟΖ», όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Τα προβλήματα που έχει εσωτερικά και εξωτερικά η Τουρκία προσπαθεί να τα λύσει με μια προκλητικότητα, μια επιθετικότητα και μια αναθεωρητική θεώρηση των διεθνών συνθηκών. Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να της περάσει. Έχει απέναντί της ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα» υπογραμμίζει κ. Βίτσας μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σχετικά με το αν η ελληνική αντίδραση θα είναι ανάλογη σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια, ο κ. Βίτσας απάντησε θετικά, υπογραμμίζοντας: «Εμείς έχουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εκεί είναι κι ένα επίπεδο των ορίων μας και μ’ αυτή την έννοια έχουμε και τη διπλωματική και τη στρατιωτική δύναμη να αντιδράσουμε. Δεν θέλουμε τα πράγματα να φτάσουν σ’ ένα τέτοιο σημείο αλλά γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα. Και σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική της δύναμη είναι μια πολύ ισχυρή χώρα».

Αναφορικά με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο μονάδες από τον οίκο Moody’s, ο κ. Βίτσας επισήμανε πως «το γεγονός ότι αναβαθμίζεται η χώρα μας και μάλιστα κατά δύο θέσεις δείχνει ότι όλη η οικονομική προσπάθεια πάει καλά και ότι θα έχουμε μια σίγουρη έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο τον Αύγουστο του 2018». Σημείωσε δε πως πεποίθηση και άποψή του είναι ότι «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ούτε πρέπει να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης».

Για την υπόθεση Novartis δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει απρόσωπο σκάνδαλο. Άρα υπάρχει πολιτική ευθύνη, δεν έχει αναληφθεί από τα κόμματα τα οποία εξουσίαζαν την πολιτική ζωή του τόπου εκείνη την εποχή κι ένα από τα ζητήματα που τα ενοχοποιεί πολιτικά είναι το γεγονός ότι δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν -ορισμένες φορές δεν έκαναν και τίποτα- ώστε το σκάνδαλο αυτό να διαλευκανθεί. Υπάρχει η πολιτική ευθύνη. Αναζητείται πλέον και αν υπάρχει και ποινική ευθύνη και αφορά αυτό τα πολιτικά πρόσωπα».

Τέλος, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε την ανάγκη «ο νόμος περί ευθύνης υπουργών να είναι πρώτη προτεραιότητα στην αλλαγή του Συντάγματος».