Υπέρ της φαρμακευτικής αλλά και της ψυχαγωγικής χρήσης κάνναβης ο Θεοδωράκης

Υπέρ της φαρμακευτικής, αλλά και της ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης τάσσεται ο Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο facebook, εξηγεί επίσης τον λόγο που ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός ζήτησε να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην αρμόδια επιτροπή και δηλώνει ότι “η Ελλάδα έχει ανάγκη από την συμμαχία των προοδευτικών, των ενημερωμένων, των τολμηρών”.

O επικεφαλής του Ποταμιού έγραψε στην ανάρτησή του:

“Η καλλιέργεια κάνναβης στην Ελλάδα διεκόπη στις αρχές του 20ου αιώνα έπειτα από πιέσεις της βρετανικής διπλωματίας. Αν οι Έλληνες δεν σταματούσαν την εξαγωγή χασίς, οι Βρετανοί δεν θα αγόραζαν πλέον ελληνική σταφίδα.

Σήμερα είμαστε μπροστά στον αντίστροφο δρόμο. Οι βόρειοι αναζητούν στον νότο, κάνναβη καλής ποιότητας. Ήδη οι μισές πολιτείες της Αμερικής έχουν επιτρέψει την φαρμακευτική της χρήση, ενώ 4 πολιτείες επιτρέπουν και την ψυχαγωγική. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχει αποποινικοποιηθεί η κατοχή μικροποσότητας χασίς (στο Βέλγιο μέχρι 3 γραμμάρια, στην Εσθονία μέχρι 7.5). Στην Ισπανία ο χρήστης μπορεί να καλλιεργεί την ποσότητα που καταναλώνει, ενώ στην Ολλανδία το όριο έχει τεθεί στα 5 φυτά ανά χρήστη. Στην Γερμανία τα δημόσια ταμεία καλύπτουν πλέον τα προϊόντα κάνναβης για σοβαρούς ιατρικούς λόγους, ενώ οι αστυνομικοί τους, μαζί με τους Πράσινους, ζητούν την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης.

Και τώρα ήρθε η ώρα και για την Ελλάδα να αποφασίσει. Τις επόμενες μέρες η Βουλή θα συζητήσει για την φαρμακευτική χρήση κάνναβης. Στην γνωμοδότηση της ιατρικής Ομάδας Εργασίας αναφέρεται ότι «η σχέση κλινικού οφέλους – ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκή για μια σειρά από νόσους, όπως η καχεξία, η ανορεξία στο HIV/AIDS, η επιληψία, ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η ναυτία, καθώς και έμμεσα στην ναυτία της χημειοθεραπείας, στην σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.».

Το Ποτάμι θα υπερασπιστεί αυτή την αλλαγή. Αν και θα έπρεπε να κάνουμε ένα πιο τολμηρό βήμα και να συζητήσουμε χωρίς ταμπού και για την ψυχαγωγική της χρήση από τους ενήλικες. Να μην συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην ανεξέλικτη και παράνομη χρήση χασίς. Η αποποινικοποίηση θα βοηθούσε κυρίως τα παιδιά που πάντα έλκονται από το απαγορευμένο.

Πιστεύω ότι θα βρεθούν βουλευτές από όλες τις πτέρυγες να τοποθετηθούν σοβαρά επί του θέματος χωρίς να φοβούνται – και εδώ!- το πολιτικό κόστος. Αυτός είναι ο λόγος που ο Γρηγόρης Ψαριανός κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου στην αρμόδια Επιτροπή. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από την συμμαχία των προοδευτικών, των ενημερωμένων, των τολμηρών. Και αφού δεν μπορούμε να την πετύχουμε στην κορυφή, ας το επιχειρήσουμε σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.”