Τσίπρας: Ενημέρωσα την ΕΕ για το επεισόδιο στα Ίμια - Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Το ζήτημα με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ Κύπρου έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά τη Σύνοδο τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και ενημέρωσε την Ευρωπαική Ένωση για το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια.

«Τους ενημέρωσα για «το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις κρίσιμες επαφές που είχε μαζί με τον Ν. Αναστασιάδη, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έθεσαν το θέμα των προκλητικών τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, όπως είχε την ευκαιρία να το κάνει και στη Σύνοδο.

“Το επόμενο διάστημα η Άγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία. Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: “Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών”. Σημείωσε ότι “η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο”, για να προσθέσει πως “μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς αυτούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε”.

Τι είπε για τα Σκόπια

Για τα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μόνιμη σφαιρική και σταθερή αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων με την γειτονική χώρα. Και αυτό σημαίνει λύση erga omnes».

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το όνομα αυτό να περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της χώρας στην αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση».

“Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια,. δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους”, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Για την στάση Καμμένου

Σε ερώτηση για τη θέση του Πάνου Καμμένου είπε ότι για ένα κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα απαιτείται η προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερης συναίνεσης και όχι μόνο στα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Αν φτάσουμε στην προοπτική μιας λύσης, αυτό θα επιδιωχθεί όχι μόνο με τον κυβερνητικό εταίρο αλλά και με τα άλλα πολιτικά κόμματα».