Τουσκ σε Τουρκία: Σταματήστε τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο

Την στήριξη του στην Ελλάδα και στην Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις της, καθώς παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας που είναι υποχρεωμένη να έχει με όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε..

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιαδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για την προκλητική στάση της Τουρκίας.

«Θα ήθελα να εκφράσω την στήριξή μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και να ζητήσω την άμεση παύση αυτών των παράνομων ενεργειών από την Τουρκία. Η Τουρκία παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας που είναι υποχρεωμένη να έχει με όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.». δήλωσε ο πρόεδρος Τουσκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον ερχόμενο Μάρτιο θα εξεταστεί η πιθανότητα μιας Συνόδου Κορυφής ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη λήξη της συνάντησης. Παράλληλα, υπογράμμισε το δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς», δήλωσε ο Τουσκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από τη στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί το αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας.

«Εκ μέρους όλων των ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου», τόνισε χαρακτηριστικά.