Στη Μάνδρα ο Μητσοτάκης: "Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι αδιαφορία και ψεύτικες υποσχέσεις" (βίντεο)

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, τη Μάνδρα, η οποία υπέστη σημαντικές καταστροφές από τις πλημμύρες τον περασμένο Νοέμβριο. Συμμετείχε σε σύσκεψη του δημοτικού συμβουλίου της Μάνδρας, μαζί με τοπικούς φορείς, ενώ τοποθετήθηκαν και κάτοικοι της περιοχής. Στη συνέχεια περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της Μάνδρας και συνομίλησε με ιδιοκτήτες καταστημάτων τα οποία είχαν καταστραφεί. Κάποιοι εκ των ιδιοκτητών τον ενημέρωσαν ότι αναγκάστηκαν να επισκευάσουν τα μαγαζιά τους με δικά τους έξοδα ενώ άλλοι -οι οποίοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα- δεν μπορούν να τα ανοίξουν ακόμη. Ανέφεραν ακόμη ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουν οι πολίτες, η Πολιτεία και ειδικότερα η περιφέρεια είναι προκλητικά απούσα. Κατόπιν, ο Πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με κατοίκους των οποίων τα σπίτια είχαν καταστραφεί και οι οποίοι του είπαν ότι ο μεγάλος φόβος τους είναι να επαναληφθεί ανάλογη καταστροφή. Τέλος, επισκέφθηκε καφέ στην πλατεία της Μάνδρας και μίλησε με κατοίκους της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ήρθα για να δώσω μια συνέχεια σε μια δέσμευση την οποία είχα αναλάβει εκείνες τις πολύ δύσκολες πρώτες μέρες ότι εγώ και το Κόμμα μου – που έχω την τιμή να ηγούμαι – θα βρισκόμαστε κοντά σας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δύσκολης προσπάθειας αποκατάστασης της πόλης. Έτσι ώστε η Μάνδρα να βρει και πάλι να το ρυθμό της, οι πολίτες της Μάνδρας να αισθάνονται ότι δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού και να μπορέσουν με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση να ξαναφτιάξουν και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας, τις δυνατότητές σας ότι θα τα καταφέρετε. Δεν αρκεί όμως μόνο η δική σας θέληση ή η καλή πρόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημάρχου και συνολικά του επιτελείου της για να μπορέσει και πάλι η Μάνδρα να βρεί τον ρυθμό της και να κοιτάξει με αισιοδοξία το μέλλον.

Εμείς από την πρώτη στιγμή που ασχοληθήκαμε με το πρόβλημα της καταστροφικής αυτής πλημμύρας δεν περιοριστήκαμε σε ανακοινώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Συστήσαμε μια ομάδα ειδικών οι οποίοι -σχετικά σύντομα- κατέθεσαν σε μένα και έδωσαν στη δημοσιότητα μια τεχνική έκθεση την οποία -την έχω μαζί μου- για το τι ακριβώς έγινε εκείνη την καταστροφική μέρα και το τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής έτσι ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα. Κινητοποιήσαμε τον κομματικό μας μηχανισμό, ώστε εθελοντές μας να υποστηρίξουμε τη Μάνδρα και τους κατοίκους της, τις πρώτες δύσκολες μέρες. Προσωπικά έκανα αρκετά τηλέφωνα για να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε ιδιώτες, δωρητές, που είναι και οι μόνοι που φαίνεται μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να αφήσουν ένα αποτύπωμα, ένα διακριτό αποτέλεσμα αυτούς τους πρώτους 3 μήνες. Και θέλω κι εγώ με την ευκαιρία αυτή να τους ευχαριστήσω και να αναγνωρίσω το έργο το οποίο έχουν επιτελέσει.

Δεν μπορώ δυστυχώς να πω το ίδιο για τις κρατικές αρχές. Δεν είμαι εδώ για να κάνω φθηνή και εύκολη Αντιπολίτευση. Δεν μπορώ όμως να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί και η αρμόδια Περιφερειάρχης δεν έχουν έρθει ακόμα εδώ. Δεν έχουν έρθει ακόμα εδώ να συζητήσουν με τη Δήμαρχο, να συζητήσουν με τους κατοίκους και να δεσμευτούν, όπως έχουν ευθύνη, σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων που τόσο απαραίτητα είναι για να αποκατασταθεί η ζημιά που έγινε και κυρίως για να μην επαναληφθεί.

Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή αυτό το οποίο βλέπουμε και στη Μάνδρα είναι αδιαφορία και ψεύτικες υποσχέσεις. Δυστυχώς, είναι ένα χαρακτηριστικό που φαίνεται να έχει αυτή η Κυβέρνηση σε όλες τις εκφάνσεις της κυβερνητικής πολιτικής και υποτίθεται μια Κυβέρνηση αριστερή, η οποία θα έπρεπε να δείχνει ευαισθησία για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, είναι εκκωφαντικά απούσα από τη Μάνδρα και συνολικά από τα προβλήματα της Δυτικής Αττικής.

Το τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής είναι λίγο πολύ γνωστό και δεν χρειάζεται να το επαναλάβω σε μεγάλη λεπτομέρεια. Τα βασικά έργα υποδομής πρέπει να ολοκληρωθούν και είναι μια δέσμευση την οποία ανέλαβα από την πρώτη στιγμή. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα γίνουν τα βασικά έργα υποδομής. Αναφέρομαι στην διευθέτηση των δύο ρεμάτων, αλλά και στον δρόμο που πηγαίνει προς τη Θήβα που από μόνος του είναι ένα ένα αντιπλημμυρικό έργο. Διότι αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα πάντα θα ζείτε με τον φόβο και δεν μπορώ να δεχθώ ότι κανείς θα ζεί με το φόβο μιας φυσικής καταστροφής η οποία αν δεν μπορεί να προληφθεί, μπορεί σίγουρα να αποφευχθεί. Και θέλω να το επαναλάβω -και εδώ στη Μάνδρα- ότι θα έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα καθώς πηγαίνουμε στο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι μια πραγματικότητα και θα έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα. Θα ξανά έχουμε πλημμύρες. Δεν ξέρω αν θα τις ξανά έχουμε σε 100, σε 50 ή σε 30 χρόνια όπως μας λένε οι ειδικοί, μπορεί να έχουμε και του χρόνου. Αυτό όμως το οποίο ξέρω είναι ότι είναι πρωταρχικό χρέος της Πολιτείας να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών της. Και αυτό περνάει μέσα από την ταχύτατη ολοκλήρωση των δύο μεγάλων έργων υποδομής.

Από εκεί και πέρα με ενδιαφέρει οι άνθρωποι να ξαναμπούν στα σπίτια τους και οι επιχειρήσεις να ξανά δουλέψουν το συντομότερο δυνατόν. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, γιατί ακόμα ποσά τα οποία οφείλονται σε επιχειρηματίες ή και σε δημότες για οικοσκευές δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορεί κανείς να κάνει για να ανακουφίσει πολίτες στα πρώτα δύσκολα στάδια της αποκατάστασης της προσωπικής τους ζωής και της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Τα ζητήματα που αφορούν στην γραφειοκρατία δυστυχώς είναι ένα εμπόδιο το οποίο είχα και εγώ την ευκαιρία να αντιμετωπίσω όσο ήμουν Υπουργός, αλλά και εκεί πιστεύω ότι αν κάποιος πραγματικά έσκυβε με καλή διάθεση πάνω στο πρόβλημα θα μπορούσε εύκολα να το αντιμετωπίσει.

Δύο πράγματα μου έκαναν μεγάλη εντύπωση: Το γεγονός ότι δεν έχετε ένα χώρο να πάτε τη λάσπη σας και τα ογκώδη. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό δεν μπορεί να λυθεί από την Περιφέρεια. Επίσης, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί όταν υπάρχει χρηματοδότηση πρέπει να καθυστερεί αδικαιολόγητα η αδειοδότηση της περίφραξης του νεκροταφείου και καταλαβαίνω απόλυτα την ευαισθησία που έχει για εσάς ένα τέτοιο μικρό, πλην όμως, πολύ σημαντικό έργο. Και ενοχλούμαι επίσης πολύ από το γεγονός ότι ένας Δήμος ο οποίος αντιμετωπίζει έκτακτες ανάγκες δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να στελεχωθεί -έστω και μέσα από τις ελάχιστες αποσπάσεις- ώστε να έχει έναν-δύο μηχανικούς ή έναν-δύο παραπάνω διοικητικούς υπαλλήλους, που να μπορούν να στηρίξουν το Δήμο σε αυτή τη δύσκολη δουλειά που κάνει. Αυτά είναι προβλήματα πιο απλά από το να δημοπρατήσεις και να ολοκληρώσεις ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο. Κατά συνέπεια σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία θέλουν απλά φροντίδα, ενασχόληση και τρέξιμο δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γιατί αυτές οι μικρές δράσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν.

Θέλω να σταθώ και σε ένα ζήτημα το οποίο το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό και αυτό αφορά τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας και της προειδοποίησης των δημοτών σε περίπτωση που προκύψουν ξανά τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είναι απλές οι δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Όμως, η πρόληψη σώζει ζωές. Το είχα πει και τότε, όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά την Μάνδρα. Αν ο δρόμος προς τη Θήβα είχε κλείσει νωρίτερα δεν θα είχαν χάσει κάποιοι άνθρωποι τη ζωή τους, οι οποίοι βρέθηκαν σε έναν δρόμο, ο οποίος τελικά έγινε ένας ορμητικός χείμαρρος. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί ο σύστημα της πολιτικής προστασίας, συνολικά στη χώρα, το οποίο αυτήν τη στιγμή δε λειτουργεί ως σύστημα, λειτουργεί μόνο ως ένας μηχανισμός ο οποίος επαφίεται στην καλή διάθεση κάποιων. Δυστυχώς, δεν έχουμε το οργανωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας ώστε να προλαμβάνουμε τέτοια θέματα και σε αυτό το ζήτημα αποδίδω προσωπικά πολύ μεγάλη σημασία.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι καθ’ όλη αυτήν τη διάρκεια των 100 ημερών οι βουλευτές μας, οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής, μέσα από τα εργαλεία έχουν στη διάθεσή τους, μέσα από τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο και μέσα από παρεμβάσεις που κάνουν στη Βουλή ήταν και παραμένουν κοντά σας. Και θέλω αυτό να το αναγνωρίσω και να τους ευχαριστήσω για το γεγονός ότι παρακολουθούν σε ημερήσια βάση την πρόοδο ή που επιμένω, την καθυστέρηση που υπάρχει, στην υλοποίηση όλων των έργων για τα οποία η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί.

Εμείς ως Αντιπολίτευση θα είμαστε κοντά σας και την επόμενη μέρα με έργα και όχι με λόγια. Πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει -όχι μόνο την καλή μας διάθεση, αλλά και την ικανότητά μας να κάνουμε οργανωμένη δουλειά- να αποτυπώνουμε και να περιγράφουμε με σαφήνεια τις λύσεις στα προβλήματα αυτά. Και θέλω να γνωρίζετε ότι εύχομαι με τη βοήθεια του Θεού και τη στήριξη των Ελλήνων πολιτών να μπορέσω να επισκεφθώ και πάλι τη Μάνδρα ως Πρωθυπουργός για να δεσμευθώ συγκεκριμένα στο τι πρέπει να γίνει για την πόλη σας και βέβαια αυτά τα οποία έχω δεσμευθεί να μπορέσω στη συνέχεια να τα υλοποιήσω.

Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω την Δήμαρχο και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους εργαζόμενους στο Δήμο, τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τον Ερυθρό Σταυρό που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κοντά στους δημότες της Μάνδρας. Όλους τους ιδιώτες χορηγούς, μεγάλους, αλλά και μικρούς, διότι πολλοί συνεισέφεραν από το υστέρημά τους για να βοηθήσουν συμπολίτες τους. Κυρίως, όμως, θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες, τους δημότες της Μάνδρας, για την αντοχή τους στη δυσκολία. Και να σας πω και πάλι -όπως σας το είχα πει και την πρώτη φορά- ότι δεν θα σας ξεχάσουμε, θα είμαστε κοντά σας. Η πόλη σας θα ξανά βρει τον ρυθμό της, θα την κάνουμε καλύτερη από ότι ήταν πριν. Είναι και μια ευκαιρία να κάνουμε και κάποιες ουσιαστικές βελτιώσεις στις υποδομές της. Σας ζητώ να μην χάσετε το κουράγιο και την αισιοδοξία σας. Να ξέρετε ότι αυτά τα οποία λέμε θα τα κάνουμε, γιατί πυρήνας της πολιτικής μας είναι η συμφωνία αλήθεια με τους πολίτες. Δεν δεσμευόμαστε σε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε, αλλά κυρίως δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για εκείνες τις περιοχές της χώρας μας που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Και πάλι σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ».