Αντίθετος με το «Νέα Μακεδονία» και την αλλαγή Συντάγματος ο Ζόραν Ζάεφ

Το ότι η χώρα του δε θα δεχθεί το όνομα “Νέα Μακεδονία” αλλά και ούτε προτίθεται να αλλάξει το Σύνταγμά της, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο το γνωρίζουμε. Αλλά θα ήταν έξυπνο και για τις δύο πλευρές να βρουν λύση το συντομότερο δυνατόν. Τώρα η νέα απαίτηση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Αλλά το Σύνταγμα είναι ένα κείμενο εσωτερικών κανόνων. Δεν έχει επιπτώσεις στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση μια αλλαγή του Συντάγματος δεν θα συνιστούσε τελική εγγύηση, γιατί μια νέα κυβέρνηση μπορεί στο μέλλον να το αλλάξει εκ νέου», δήλωσε στους Fincancial Times ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Σκοπιανός ομόλογός του μαζί με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτ εξετάζουν πέντε ονόματα για την ονομασία τα οποία είναι: Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια), Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Μακεδονία του Βαρδάρη και Νέα Μακεδονία. Όπως σημειώνει όμως ο Ζάεφ το Νέα Μακεδονία δεν είναι αποδεκτό καθώς δεν περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό, τονίζει ωστόσο ότι η πΓΔΜ είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις για τα τέσσερα υπόλοιπα ονόματα.

Καταλήγοντας είπε ότι στην περίπτωση που καταλήξουν σε συμφωνία ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστούν υποστήριξη από ορισμένους πολιτικούς της αντιπολίτευσης ώστε να αυτή να περάσει από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και σχολίασε ότι «υπάρχει πολύς εθνικισμός, πολλή κριτική, άτομα και ομάδες που αντιτίθεται σε μια συμφωνία και στις δύο χώρες».