Πολιτική και όχι θρησκευτική η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης - Δραγασάκης & Κουβέλης οι μεγάλοι πρωταγωνιστές

Περιορισμένες αλλαγές και μια νέα είσοδο, περιλάμβανε ο μίνι ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει και αντιπρόεδρος, ενώ στην κυβέρνηση εισέρχεται ο Φώτης Κουβέλης στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα μπαίνουν και 3 ακόμη, νέα πρόσωπα: στη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας αρμόδιος για την καταπολέμηση της ανεργίας αναλαμβάνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, μέχρι σήμερα επικεφαλής στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.
Στην θέση του Κώστα Ζουράρι, χρέη Υφυπουργού Παιδείας αναλαμβάνει η Μερόπη Τζούφη. Υφυπουργός Πολιτισμού αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Στρατής.
Η ορκωμοσία τους θα γίνει σήμερα στις 12:30, στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου και του Αλέξη Τσίπρα. Θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της Εκκλησίας, αφού τα νέα μέλη της κυβέρνησης θα ορκιστούν πολιτικά και όχι θρησκευτικά.
Κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος διατηρεί την θέση του ως αντιπρόεδρος αλλά αναλαμβάνει καθήκοντα και στο υπουργείο Ανάπτυξης. «Ο νέος έλληνας υπουργός Οικονομίας είναι ένας παλιός γνώριμος: ο Γιάννης Δραγασάκης θεωρείται ιστορικό στέλεχος του αριστερού συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ και έμπιστος του πρωθυπουργού Τσίπρα» γράφει η γερμανική Handelsblatt.
Το πρόσωπο όμως που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις είναι ο Φώτης Κουβέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ενέδωσε στην υπουργοποίηση του ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς με στόχο να προχωρήσει σε άνοιγμα στο στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Πάντως όπως σημειώνει στο άρθρο της η γερμανική Handelsblatt σχετικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα: «Όλες έχουν έναν κοινό παρανομαστή: ο Τσίπρας περνάει το μήνυμα ότι θέλει να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική πορεία, να ολοκληρώσει εμπρόθεσμα μέχρι το καλοκαίρι το πρόγραμμα προσαρμογής και να βοηθήσει τη χώρα του να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Η σημαντικότερη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει πολιτική συνέχεια».