Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης (βίντεο)

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο τα νέα μέλη της κυβέρνησης, μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης ορκίστηκαν με τη λέξη «δηλώνω» -αντί του «ορκίζομαι»- και χωρίς παρουσία εκπροσώπου της Εκκλησίας.

Θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στον Γιάννη Δραγασάκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον 3ο όροφο του Υπουργείου Οικονομίας.

Ο Φώτης Κουβέλης, αν και κεντρικό πρόσωπο αυτού του ανασχηματισμού δεν έκανε καμία δήλωση προσερχόμενος στο Μέγαρο αλλά και μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας αλλά προτίμησε απλά να χαιρετήσει τους δημοσιογράφους απ’ το παράθυρο του αυτοκινήτου.

Με δήλωσή του στο «Έθνος» ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε τη δέσμευσή του για επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. «Έχω ένα αίσθημα ευθύνης, διότι εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη φάση για τη χώρα, αλλά ευτυχώς υπάρχει έργο από τον προκάτοχό μου» ανέφερε.

«Συγκινήθηκα, δεν το περίμενα», δήλωσε η νέα υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία. Όπως είπε, για την ίδια ήταν σαν μια επιστροφή στην παιδική της ηλικία, όταν προσπαθούσε να είναι καλή μαθήτρια και να εξελίσσεται.

Η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον κ. Γιάννη Μουζάλα στον κ. Δημήτριο Βίτσα θα τελεστεί την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018, στις 12:00 μ., στην αίθουσα 301 του Υπουργείου Εσωτερικών (Σταδίου 27 και Δραγατσανίου 2, 3ος όροφος).

Ο μίνι ανασχηματισμός συνολικά

Νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει και αντιπρόεδρος, ενώ στην κυβέρνηση εισέρχεται ο Φώτης Κουβέλης στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα μπαίνουν και 3 ακόμη, νέα πρόσωπα: στη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας αρμόδιος για την καταπολέμηση της ανεργίας αναλαμβάνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, μέχρι σήμερα επικεφαλής στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Στην θέση του Κώστα Ζουράρι, χρέη Υφυπουργού Παιδείας αναλαμβάνει η Μερόπη Τζούφη. Υφυπουργός Πολιτισμού αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Στρατής.

Κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος διατηρεί την θέση του ως αντιπρόεδρος αλλά αναλαμβάνει καθήκοντα και στο υπουργείο Ανάπτυξης. «Ο νέος έλληνας υπουργός Οικονομίας είναι ένας παλιός γνώριμος: ο Γιάννης Δραγασάκης θεωρείται ιστορικό στέλεχος του αριστερού συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ και έμπιστος του πρωθυπουργού Τσίπρα» γράφει η γερμανική Handelsblatt.

Το πρόσωπο όμως που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις είναι ο Φώτης Κουβέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ενέδωσε στην υπουργοποίηση του ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς με στόχο να προχωρήσει σε άνοιγμα στο στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Πάντως όπως σημειώνει στο άρθρο της η γερμανική Handelsblatt σχετικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα: «Όλες έχουν έναν κοινό παρανομαστή: ο Τσίπρας περνάει το μήνυμα ότι θέλει να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική πορεία, να ολοκληρώσει εμπρόθεσμα μέχρι το καλοκαίρι το πρόγραμμα προσαρμογής και να βοηθήσει τη χώρα του να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Η σημαντικότερη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει πολιτική συνέχεια».