Μητσοτάκης: Καλέστε τον Ερντογάν για τους Έλληνες στρατιωτικούς – Τσίπρας: Θα τον καλέσω όταν το κρίνω σωστό

Καταψηφίστηκε η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Για τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές . Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 238. ‘Ακυρα ψηφοδέλτια 29. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86. Κατά της πρότασης ψήφισαν 151. Παρών ψήφισαν 1.

Για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ψήφισαν 267 συνολικά βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 234. ‘Ακυρα 33 ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 88. Κατά της πρότασης ψήφισαν 145 . Παρών ψήφισαν 1.

Για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 236. ‘Ακυρα ψηφοδέλτια 31. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86. Κατά της πρότασης ψήφισαν 149. Παρών ψήφισαν 1.

Υπέρ της πρότασης δήλωσαν ότι ψήφισαν η ΝΔ και η ΧΑ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, έριξαν στις κάλπες άκυρο ψηφοδέλτιο ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση.

Ωστόσο αν και το κύριο θέμα στη Βουλή ήταν η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τους σημερινούς υπουργούς, το μεγαλύτερο κομμάτι αντιπαράθεσης ήταν τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Κόντρα είχαμε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ο δεύτερος τον κατηγόρησε ότι δεν έχει τηλεφωνήσει στον Ερντογάν για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη έκανε λόγο για επιπολαιότητα.

“Όλα όσα είπατε για τους δύο αξιωματικούς δείχνουν την δική σας επιπολαιότητα.Τον Τούρκο πρόεδρο θα τον καλέσω εγώ στο τηλέφωνο όταν κρίνω εγώ ότι είναι σωστό και δεν θα κάνει χειρότερα τα πράγματα”.

Είναι ανεύθυνο να βγαίνετε στο ελληνικό κοινοβούλιο και να λέτε γιατί ο πρωθυπουργός δεν το έπραξε αυτό ακόμα. Δεν πρέπει να μετατρέψουμε με ένα σύνηθες επεισόδιο σε μέγα ζήτημα που μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες».

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε θετικός να συζητήσει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την σύσταση εθνικού συμβουλίου ασφαλείας.

Η δήλωση Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη δευερολογία του είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να μιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Αφού έχετε δίαυλο επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο, πρέπει να τον αξιοποιήσετε για να έρθουν το συντομότερο δυνατόν στην Ελλάδα οι δύο Ελληνες αξιωματικοί».