Οργισμένη επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κατά του Ιάσονα Φωτήλα

Επιστολή με βαριές κατηγορίες προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, σχετικά με τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Ιάσωνα Φωτήλα σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ. Ο Ιάσωνας Φωτήλας είναι και τομεάρχης Υγείας της ΝΔ.

Ολόκληρη την επιστολή της Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προς τον πρόεδρο της ΝΔ:

Κύριε Πρόεδρε,

Με μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση ακούσαμε όσα απαράδεκτα είπε ο βουλευτής του κόμματός σας Ιάσωνας Φωτήλας, στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ «Οι αταίριαστοι», την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, σχετικά με τις «ικανότητες» των ατόμων με αναπηρία. Τις «ιδέες» του μάλιστα περί της Αναπηρίας δεν δίστασε στη συνέχεια να τις αναπαράξει και στο προσωπικό του προφίλ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης facebook.

Ο κ. Φωτήλας μεταξύ άλλων έκρινε τον διορισμό ενός υποδιοικητή Νοσοκομείου στη βάση της αναπηρίας του. Με έντονο τρόπο επαναλάμβανε ξανά και ξανά ότι λόγω της αναπηρίας του δεν έχει τη δυνατότητα να διοικήσει. Από τη μια πλευρά έδειξε καταπληκτική άγνοια αναφορικά με τα ποσοστά αναπηρίας, τι σημαίνουν κλπ. Αναπαρήγαγε διαδεδομένες ανακρίβειες- καθώς η αναπηρία, η οποιαδήποτε νόσος, ψυχική διαταραχή κλπ. ΔΕΝ είναι λόγος αποκλεισμού από την εργασία.

Το δυστυχέστερο, ουσιαστικότερο αλλά και πιο επικίνδυνο όμως ήταν οι δηλώσεις του περί «ικανότητας» ή «ανικανότητας» ενός ατόμου με αναπηρία. Ουσιαστικά χρησιμοποίησε ένα ούτως ή άλλως δημοσιογραφικό «διαμάντι», ένα απαράδεκτο ρατσιστικό άρθρο μεγάλης σε κυκλοφορία κυριακάτικης εφημερίδας με αυτό το θέμα (σ.σ. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ). Την ίδια στιγμή, σε εσάς τουλάχιστον θα πρέπει να είναι γνωστοί οι πολλών ετών και μεγάλης έντασης αγώνες που διεξήγαγε και διεξάγει το αναπηρικό κίνημα ανά τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, για να αποτινάξει την ψευδή εκτίμηση της ανικανότητας και να προάγει τη δικαιωματική προσέγγιση προς την Αναπηρία. Και ενώ έχουν γίνει τόσα βήματα προόδου, όταν η ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει πόσο έχει προχωρήσει προς τα θέματα σεβασμού και δικαιωμάτων, ένας εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου έρχεται και τα αμφισβητεί από δημόσιο βήμα.

Παράλληλα, και εκτός από τις ρατσιστικές δηλώσεις, ο βουλευτής του κόμματός σας επιτέθηκε και στα «οφέλη» που έχουν τα άτομα με αναπηρία με σκωπτικό τρόπο. Τα ελάχιστα δηλαδή ευεργετήματα που δίνει η Πολιτεία, σε μια μικρή μερίδα ατόμων με αναπηρία, ως ελάχιστο και καθόλου αναλογικό μέσο για να καλυφθούν τα μεγάλα κόστη που επιφέρει η Αναπηρία.Κύριε Πρόεδρε,Γνωρίζοντας την προσωπική σας ευαισθησία, αναμένουμε τη δική σας παρέμβαση ώστε ο βουλευτής σας να ανακαλέσει άμεσα και δημόσια.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος – Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας – Ι. Λυμβαίος