Σε Σύρο και Τήνο ο Τσίπρας τη Δευτέρα με αφορμή τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρισμού

Τη Σύρο θα επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, προκειμένου να παρευρεθεί στα εγκαίνια του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Μαζί του θα είναι ο Γιώργος Σταθάκης και οι βουλευτές Νίκος Μανιός, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος.

Έργο που προστατεύει το περιβάλλον και την τσέπη των καταναλωτών

Όπως υποστηρίζουν από το υπουργείο Ενέργειας, το έργο αυτό θα εξασφαλίσει την αξιόπιστη και επαρκή τροφοδότηση των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια για τις προσεχείς δεκαετίες. Επίσης, θα μειωθεί η επιβάρυνση που προκαλείται στο περιβάλλον από τους πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής.

Ακόμη, το έργο προάγει τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά όλης της χώρας, μέσω του περιορισμού των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2018 ολοκληρώθηκε η ηλέκτριση του υποθαλάσσιου καλωδίου, που συνδέει τη Σύρο με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω του Υποσταθμού του Λαυρίου. Ακολούθησε η ηλέκτριση των καλωδίων, που συνδέουν τη Σύρο με την Πάρο και με την Τήνο. Εχουν ήδη μεταφερθεί από τον Σταθμό Παραγωγής της Πάρου στο ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα ηλεκτρικά φορτία που τροφοδοτούν την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Νάξο, τα Κουφονήσια, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, την Ιο, τη Σίκινο και τη Φολέγανδρο.

“Ένα μεγάλο μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων τροφοδοτείται ήδη από το ΕΣΜΗΕ, έχοντας πρόσβαση σε φθηνότερη και πιο αξιόπιστη ηλεκτροδότηση” αναφέρουν πηγές του υπουργείου.

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ δρομολογεί τις διαδικασίες για τη Β’ φάση, που προβλέπει την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Νάξου και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Ανδρου-Τήνου και Ανδρου-Λιβαδιού Εύβοιας. Τέλος, ετοιμάζεται να εντάξει στον προγραμματισμό των έργων του τη διασύνδεση των νησιών των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων.

Επίσκεψη στην Τήνο

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην Τήνο, όπου αναμένεται να επισκεφθεί το Δημαρχείο και το Κέντρο Υγείας του νησιού. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για το ΠΙΙΕΤ.