Τζανακόπουλος: Ν.Δ. και Σαμαράς να απαντήσουν στα νέα στοιχεία για την υπόθεση Novartis

Να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία και τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τα νέα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, όπως είπε, για την υπόθεση Novartis.

Εισαγωγική τοποθέτηση του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

 

Κυρίες και κύριοι,

Κάθε μέρα που η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis συνεχίζει τις εργασίες της, νέα αποκαλυπτικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταρρίπτοντας τις ανυπόστατες θεωρίες της Νέας Δημοκρατίας και των φερομένων ως εμπλεκομένων περί σκευωρίας.

Και κάθε μέρα γίνονται όλο και πιο καθαροί οι λόγοι που η ΝΔ δεν ψήφισε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και τώρα επιχειρεί διαρκώς με προσχηματικά επιχειρήματα να εμποδίσει την πραγματική διερεύνηση του σκανδάλου.

Διότι δεν την ενδιαφέρει η διερεύνηση αλλά μονάχα η συγκάλυψη.

Χθες, η Εισαγγελία Διαφθοράς διαβίβασε στην Επιτροπή συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση Novartis, τα οποία πλέον βρίσκονται στη διάθεση των μελών της.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας διαβιβάστηκαν στην αρμόδια Επιτροπή:

–  δύο επιστολές της Novartis, με τις οποίες η εταιρεία ζητάει συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

– CD με ηλεκτρονικά αρχεία από 165 υπολογιστές στελεχών της  Novartis, τα οποία κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές

– καθώς και ένα ιδιόχειρο σημείωμα του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά προς τον τότε Αντιπρόεδρο της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή με το τηλέφωνο του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, το οποίο κατατέθηκε από προστατευόμενη μάρτυρα.

Το επίμαχο σημείωμα, σύμφωνα με την προστατευόμενη μάρτυρα, είχε μαζί του ο κ. Φρουζής την επομένη της συνάντησής του με τον Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντί λοιπόν η ΝΔ και οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά να επιμένουν στον εκφοβισμό και τις λοιδορίες κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες πέφτουν στο κενό

Αλλά και στις μυθοπλασίες περί σκευωρίας, οφείλουν να απαντήσουν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, τόσο στην Επιτροπή όσο και στους Έλληνες πολίτες:

– Διαψεύδουν ή όχι τη γνησιότητα του επίμαχου σημειώματος του Αντώνη Σαμαρά προς τον κ. Φρουζή;

– Για ποιο λόγο ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε τον Αντιπρόεδρο της Novartis στον τότε πολιτικό επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο είναι και υπεύθυνο για οποιαδήποτε έγκριση δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου;

– Πώς γίνεται ενώ ο κ. Σαμαράς ισχυρίστηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι ουδέποτε έχει συναντηθεί ιδιωτικά με τον κ. Φρουζή, ο τελευταίος να λαμβάνει το επίμαχο παραπεμπτικό σημείωμα προς τον Χρήστο Σταϊκούρα;

Τόσο ο ίδιος ο βαρύτατα εκτεθειμένος πρώην Πρωθυπουργός όσο και η ΝΔ οφείλουν επιτέλους να δώσουν πειστικές απαντήσεις αντί να προκαλούν την νοημοσύνη των πολιτών και να επιχειρούν να εκφοβίσουν την δικαιοσύνη και τους προστατευόμενους μάρτυρες.

 

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Τα πρόσφατα γεγονότα στο γήπεδο της Τούμπας, με τη διακοπή του αγώνα και την εισβολή στον αγωνιστικό χώρο του Προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αποτελούν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Είδαμε εικόνες που δυσφημούν το ελληνικό ποδόσφαιρο διεθνώς και δυστυχώς πόρρω απέχουν από το να χαρακτηριστούν μεμονωμένο περιστατικό.

Πρόκειται για ένα επεισόδιο που έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο βίας και ακραίων παραβατικών συμπεριφορών που δυστυχώς χαρακτηρίζουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για δεκαετίες.

Μόνο τα τελευταία χρόνια, η ελληνική κοινωνία και ο φίλαθλος κόσμος έγιναν μάρτυρες γεγονότων που εμπίπτουν στις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου.

Αναφέρω ενδεικτικά, μόνο κάποια από τα πολλά περιστατικά εμπρησμών, τρομοκρατίας και ξυλοδαρμών της πρόσφατης περιόδου.

Εμπρησμός στο σπίτι του πρώην επικεφαλής της ΚΕΔ κ. Μπίκα, αποστολή φακέλου με σφαίρα προς τον νυν Πρόεδρο της ΕΠΟ, ξυλοδαρμοί σε δημοσιογράφους οι οποίοι αποκάλυπταν τα πεπραγμένα της Εγκληματικής Οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας Έθνος από οργανωμένους οπαδούς.

Και φυσικά, περιπτώσεις εισβολής οπαδών στους αγωνιστικούς χώρους στα γήπεδα Γ. Καραϊσκάκης, Τούμπας, Απόστολος Νικολαΐδης και ΟΑΚΑ και φυσικά άγριες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών μεταξύ άλλων και στον περσινό τελικό Κυπέλλου στο Βόλο.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αποφάσισε να συγκρουστεί με τα οργανωμένα συμφέροντα και τις εγκληματικές συμμορίες που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Να συγκρουστεί με όσα για χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε ανέθρεψαν με τον εναγκαλισμό τους με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, είτε απλώς ανέχτηκαν.

Η σημερινή κυβέρνηση συγκρούστηκε στην πράξη, όχι στα λόγια. Και τα βήματα που έγιναν είναι σημαντικά.

–         Με τον ορισμό τακτικών δικαστών για υποθέσεις της αθλητικής δικαιοσύνης.

–         Με την εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ τόσο με την ελληνική νομοθεσία όσο και τα πρότυπα της FIFA/UEFA.

–         Με την αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

–         Με τη στενή συνεργασία της Πολιτείας με τη FIFA και την UEFA, στον τομέα της διαφάνειας, την άρση του ελέγχου της διαιτησίας από τις ΠΑΕ και την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στο πεδίο των οικονομικών τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των ΠΑΕ.

Κάναμε αρκετά βήματα, όμως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερα δραστικά μέτρα.

Και για το λόγο αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε δύσκολες και σκληρές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου,

δίχως δεύτερες σκέψεις και αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος.

Αποφάσεις δύσκολες και σκληρές για κάποιους που επιμένουν να μη δείχνουν τον παραμικρό σεβασμό, στο ίδιο το άθλημα, τον κόπο και την προσπάθεια των αθλητών και φυσικά, στο φίλαθλο κόσμο.

Είμαστε έτοιμοι λοιπόν, με την πολύτιμη και απαραίτητη συμβολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου να δώσουμε ένα τέλος στα φαινόμενα που αμαυρώνουν τον ελληνικό αθλητισμό και την εικόνα της χώρας διεθνώς.

 

Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα των δύο Ελλήνων αξιωματικών, θέλω να επαναλάβω πως πρώτο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή ήταν και παραμένει η επιστροφή τους το συντομότερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο αυτό παίρνουμε όλες τις αναγκαίες διπλωματικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να διασφαλίσουμε την γρήγορη  επιστροφή των δύο αξιωματικών στη χώρα μας.