Μπαλάφας: Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για εξυγίανση του ποδοσφαίρου

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα Πέμπτη 15 Μαρτίου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

– Σχετικά με το πόσο ψηλά έχει βάλει τον πήχη η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της εξυγίανσης του ποδοσφαίρου,

«Δυστυχώς αυτό το θαυμάσιο άθλημα έχει εξελιχθεί σε μια γάγγραινα, διότι μεγάλα οικονομικά, επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα χρησιμοποιούν τις ομάδες προς ίδιον όφελος. Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τις ΠΑΕ σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούν τους φίλαθλους για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο φυσικά. Προσωπικά θεωρώ απαραίτητο να γίνει κάτι ούτως ώστε τα μεγάλα συμφέροντα να μην ταυτίζονται με ομάδες, δηλαδή να μην ταυτίζεται ο ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης με τον πρόεδρο της ΠΑΕ. Εκφέρω την προσωπική μου άποψη μου χωρίς να είμαι ειδικός, δεν γνωρίζω νομικά θέματα και πάνω από όλα επίκεινται κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό. Υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνηση για εξυγίανση».

– Αναφορικά με το ότι χρεώνουν στην κυβέρνηση καλή σχέση με τον Ιβάν Σαββίδη και ότι έχει ευνοϊκή μεταχείριση,

«Εμείς με τα συμφέροντα δεν έχουμε ούτε καλές ούτε κακές σχέσεις. Κρίνουμε κάθε φορά τα δεδομένα με τις πράξεις. Δεν έχουμε ούτε επιλεκτικές συμπάθειες ούτε αντιπάθειες. Όπου υπάρχει παρανομία θα ελεγχθεί και θα αντιμετωπιστεί»

– Σχετικά με το τις σχέσεις μας με την Τουρκία και τις δηλώσεις Ερντογάν αλλά και το εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη με το θέμα των δύο στρατιωτικών μας,

«Είναι ανάγκη αυτό το πολύ σοβαρό θέμα που θίξατε και τον τρόπο αντιμετώπισής του, να το δούμε στο γενικότερο πλαίσιο των βασικών μας προτεραιοτήτων που έχουν σχέση με το αύριο της χώρας μας, την πορεία μας για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο και το τέλος του προγράμματος. Τα στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής και της στάσης του Ερντογάν πρέπει να τα συνεκτιμούμε με τον βασικότατο μας στόχο, αυτόν της εξόδου από το μνημόνιο και τα καθημερινά θετικά βήματα που γίνονται. Χθεσινή θετική εξέλιξη το πρωτογενές πλεόνασμα για το πρώτο δίμηνο του 2018 που είναι το διπλάσιο του αναμενόμενου, το ότι μειώνονται τα capital controls ή αυξάνονται οι καταθέσεις. Όλες οι ενέργειες μας πρέπει να περιφρουρήσουν τον βασικό αυτό στόχο. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με εθνική αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις όποιες φραστικές επιθέσεις. Αυτό θα κάνουμε απέναντι στις προκλήσεις του νευρικού ανατολικού μας γείτονα. Η χώρα μας πρέπει να παραμείνει μια όαση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

– Σχετικά με την προσέγγιση που έκανε σήμερα το Bloomberg ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει μια ακόμα δεκαετία διότι υπάρχει αναιμική ανάκαμψη, διότι έκανε πίσω σε πολλές μεταρρυθμίσεις, ότι είναι μειωμένες οι δαπάνες σε επενδύσεις κλπ,

«Όπως γνωρίζουμε οι δηλώσεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων όχι θετικά διακείμενων προς τη χώρα μας και την κυβέρνηση, αλλά και όλων των ευρωπαίων είναι προς την άλλη κατεύθυνση. Ότι δηλαδή η χώρα μας έχει καλύψει πλήρως τις υποχρεώσεις της, δεν έχει ανάγκη από οποιαδήποτε ενίσχυση τύπου πιστοληπτική γραμμή και πολύ περισσότερο συγκεκαλυμμένου μνημονίου μετά τον Αύγουστο και αυτή η προσπάθεια που κάνουμε θα μας δοθεί η δυνατότητα για μια καθαρή έξοδο. Σε αυτήν την περίοδο μπορεί να υπάρξουν και δυσκολίες ή τρικλοποδιές από καλοθελητές αλλά και εγχώριους παράγοντες».

– Σχετικά με το εάν υπάρχει νευρικότητα στη σχέση με τους ΑΝΕΛ,

«Στο θέμα της σχέσης μας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα πρέπει κανείς να έχει όλη την εικόνα. Πως ξεκίνησε η συνεργασία μας μετά τις εκλογές, την έλλειψη αυτοδυναμίας, την άρνηση από τις άλλες δυνάμεις, την κοινή μας πεποίθηση να παλέψουμε για την έξοδο από τις πολιτικές λιτότητας και το τριετές πρόγραμμα που είχαμε υπογράψει. Σε αυτό το τελευταίο κομμάτι έχουμε σταθεί και οι δύο με σοβαρότητα, με πνεύμα συνεργασίας και απόλυτη συμπόρευση. Αυτό το αξιολογώ θετικά. Στην πορεία των τριών χρόνων και σε ζητήματα που έχουμε διαφορετικές απόψεις αφού προερχόμαστε από διαφορετικές κατευθύνσεις, προσπαθούμε οι αντιθέσεις να μείνουν στο επίπεδο της ορθής συνεννόησης. Πέραν τούτου οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή δεν μπορούν να προβλεφθούν με απόλυτη ακρίβεια και να προδιαγραφούν. Ότι προβλήματα μπορεί να υπάρξουν νομίζω ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η ολοκλήρωση της συνεργασίας μας, χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει τα πάντα, θα ολοκληρωθεί με το τέλος της κυβερνητικής θητείας της κυβέρνησης».