Ξανθός στη Βουλή: 840.000 ανασφάλιστοι χρησιμοποίησαν υπηρεσίες Υγείας το 2017

Το 40% των ανασφάλιστων πολιτών αξιοποίησαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας το 2017, αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο υπουργός απάντησε με συγκεκριμένα στοιχεία στην «καταστροφολογική κριτική» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, όπως τη χαρακτήρισε, υπογραμμίζοντας ότι η συνολική δαπάνη για τους ανασφάλιστους πολίτες έφτασε τα 406 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα το 2017

* Οι 840.000 από τους 2.162.000 ανασφάλιστους πολίτες, είχαν πλήρη και ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

* Συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 165 εκατ. ευρώ.

* Έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις αξίας 56 εκατ. ευρώ.

* Παρασχέθηκαν ιατρικές υπηρεσίες αξίας 185 εκατ. ευρώ.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει. Η καταστροφολογική κριτική που δεχόμαστε δεν εδράζεται σε πραγματικά δεδομένα» τόνισε ο Α. Ξανθός, επικρίνοντας «κάποιους που προσπαθούν να πιαστούν σε υπαρκτές διαχρονικές ελλείψεις και να μιλήσουν για επικείμενη κατάρρευση του συστήματος Υγείας».

Στην πολεμική της αντιπολίτευσης ενέταξε ο Α. Ξανθός και τα δημοσιεύματα για πρόσληψη ατόμου με αναπηρία σε θέση διοίκησης νοσοκομείου. Πρόκειται για «άθλιους υπαινιγμούς» τόνισε ο υπουργός Υγείας υπογραμμίζοντας ότι είναι «αθλιότητα να βγάζουν στη σέντρα το ιατρικό απόρρητο ατόμων με αναπηρία. Το 75% όσων ανέλαβαν θέση ευθύνης είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος».

Ακόμη ο Α. Ξανθός ανακοίνωσε ότι πριν από το Πάσχα θα τεθεί στη διαβούλευση νομοσχέδιο για τη θεσμική αναδιοργάνωση όλων των υγειονομικών περιφερειών. Η Επιτροπή ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την ανανέωση της θητείας των διοικητριών της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Πειραιώς και Αιγαίου Όλγας Ιορδανίδου και της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης Ελένης Μαυρομμάτη.

Πουλακίδας Κώστας – ΑΥΓΗ