ΣΥΡΙΖΑ: Η κατάσταση στη Συρία επιτάσσει την άμεση δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη δραματική κατάσταση στη Συρία

Ο βομβαρδισμός χιλιάδων αμάχων στη Γκούτα, το Χαλέπι και αλλού, η δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στην οποία βυθίζονται εκατομμύρια Σύριοι, η ενίσχυση τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την ευρύτερη περιοχή με αποσταθεροποίηση και η δημιουργία ολοένα και μεγαλύτερων ρευμάτων προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων, επιτάσσουν την άμεση και ουσιαστική δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική επιχείριση στο Αφρίν προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς και προβληματισμό για τις οδυνηρές επιπτώσεις της, με βασικό κίνδυνο την επιδείνωση του πολέμου και την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή, που είναι ήδη από τις πλέον ταραγμένες του πλανήτη. Οι καταγγελίες για εκατοντάδες άμαχους νεκρούς στο Αφρίν και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις στρατιωτικές δυνάμεις, για λεηλασίες και για καταστροφή πολιτιστικών θησαυρών, καθώς και το κύμα προσφύγων, επιτάσσουν την ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η σύγκρουση.

Οφείλουν όλοι οι φορείς να εργαστούν για την ειρήνη, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, πρωτίστως του Χάρτη του ΟΗΕ, που προβλέπει το απαραβίαστο των διεθνών συνόρων. Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε προτείνει ένα ευρωπαϊκό συνολικό πρόγραμμα ειρήνης με δικαιοσύνη για την Μ. Ανατολή και την Μεσόγειο, που αφορά και την υπόθεση της Κύπρου.