Σε Βρυξέλλες και Σκόπια μεταφέρεται το πολιτικό ενδιαφέρον - Ποιες θα είναι οι κινήσεις Τσίπρα και Κοτζιά

Ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές και για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο, θα επιχειρήσει να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση αλλάζει τακτική, και πέραν των παρασκηνιακών επαφών έχουν ήδη γίνει, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να διεθνοποιήσει το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να αποσπάσει δηλώσεις στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει και στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Πέρα από το άνοιγμα στο κέντρο, το οποίο επιχειρείται στρατηγικά εδώ και αρκετούς μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη των Σοσιαλιστών ηγετών, τόσο για το Κυπριακό όσο και για το Μακεδονικό.

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής o πρωθυπουργός θα έχει επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Άγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και την Τερέζα Μέϊ.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν ακόμα η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, το Brexit και οι σχέσεις με τη Ρωσία. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει τις θέσεις της Ελλάδας και για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Άλλωστε, δεν είναι μυστικό το ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόσο με την Αλβανία, όσο και με την ΠΓΔΜ, αφού βέβαια υπάρξει σημαντική πρόοδος στο ονοματολογικό.

Το διπλό μήνυμα του ταξιδιού του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια

Σήμερα θα βρεθεί στην ΠΓΔΜ ο Νίκος Κοτζιάς σε μία ιστορικής σημασίας επίσκεψη, με την πρώτη απευθείας πτήση, έπειτα από δώδεκα χρόνια, στο αεροδρόμιο των Σκοπίων μετά την πρόσφατη μετονομασία του από “Αερολιμένας Μεγάλου Αλεξάνδρου” σε “Διεθνής Αερολιμένας των Σκοπίων”. Αυτή η επίσκεψη έχει σαφώς διττή σημασία. Από τη μία, οι δύο πλευρές θέλουν να δείξουν πως είναι διατεθειμένες να κάνουν αμφίδρομες υποχωρήσεις, και από την άλλη, η Κυβέρνηση θέλει να δείξει στο πιο συντηρητικό ελληνικό ακροατήριο ότι πετυχαίνει σημαντικές διπλωματικές νίκες.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τους Ντιμιτρόφ και Ζάεφ, καθώς και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων θα ακολουθήσει η ενημέρωση των Ελλήνων και Σκοπιανών δημοσιογράφων.

Πάντως, η συνολική εικόνα για την πρόοδο των διαπαραγματεύσεων αναμένεται να δοθεί σε μία εβδομάδα, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στη Βιέννη, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Και η Οικονομία στην ατζέντα – “Να μην επιβαρύνονται οι πολίτες τα βάρη των πολυεθνικών” η γραμμή Μαξίμου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη φορολογία των ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων, οι οποίοι μέχρι σήμερα απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς. Από το Μαξίμου τονίζουν πως είναι “ζωτικής σημασίας για την Ένωση να εξασφαλίζει συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης στο εσωτερικό της”, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που “τα βάρη έπεσαν μονομερώς στις πλάτες των πολιτών, την ίδια ώρα που δεν συνέβαινε το ίδιο με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους”.

“Να σταματήσουν να εκτίθενται όσοι μιλούν για προληπτική γραμμή στήριξης”

Χθες, πηγές της Κομισιόν τόνιζαν ότι οι Βρυξέλλες είναι κατά της παράτασης του ελληνικού προγράμματος και κατά της προληπτικής γραμμής στήριξης. Θεωρούν πως ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» (γύρω στα 20 δισ. ευρώ) θα είναι αρκετό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες ως το τέλος του 2019.

“Η σημερινή διάψευση από αξιωματούχους της Κομισιόν στα σενάρια περί προληπτικής γραμμής στήριξης, επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορά τίποτα περισσότερο από πολιτικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό, που ουδεμία σχέση έχουν με τις ανάγκες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ελπίζουμε, ότι τουλάχιστον από δω και στο εξής, όσοι μέχρι σήμερα επέμεναν στην αναπαραγωγή αυτών των σεναρίων θα σταματήσουν να εκτίθενται” ανέφεραν αργά τη νύχτα από το Μέγαρο Μαξίμου, εκτοξεύοντας τα βέλη τους προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της προληπτικής γραμμής.