Κοτζιάς για Σκοπιανό: Δεν μπορεί η ισχυρή Ελλάδα να φοβάται τον συμβιβασμό με ένα μικρό κράτος

Το “Μακεδονικό” οι θέσεις και οι πτυχές στην αναζήτηση μίας έντιμης πατριωτικής λύσης για το ονοματολογικό βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης με αφορμή την  παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Μέρτζου, με τίτλο «Το Μακεδονικό», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών. Τρεις ομιλητές  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς,  ο πρώην  υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος  και  ο επικεφαλής του Ποταμιού,  Σταύρος Θεοδωράκης, σε μία κατάμεστη αίθουσα,  είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους συγκλίνοντας πάνω στις βασικές αρχές: την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και την αλλαγή του Συντάγματος πέρα από τη νομική βάση της  διεθνούς συμφωνίας.

“Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα τι θέλουμε από τη βόρειο γείτονά μας, μία χώρα σταθερή” “ή μία χώρα που να αποτελεί κομμάτι της δαγκάνας της Τουρκίας στην περιοχή” “με τρόπο που να αυξάνει την εχθρότητα απέναντι μας “, τόνισε ο Ν. Κοτζιάς εξηγώντας ότι  καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του ονοματολογικού  μέσα  στο ασταθές τοπίο που υφίσταται  σήμερα στην περιοχή μας, μία περιοχή μεγάλων αλλαγών.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά στην ευρύτερη περιοχή που ιστορικά λέγεται Μακεδονία και σήμερα ανήκει σε τέσσερα κράτη με το μεγαλύτερο μέρος να ανήκει σε εμάς. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που περιπλέκει την υπόθεση είναι ότι στα Σκόπια προσπαθούν να βρούνε μία ιστορική ταυτότητα με τρόπο στρεβλό γεννώντας τον αλυτρωτισμό. “Και είναι ολοφάνερο” είπε “ότι το πρόβλημα του ονόματος συμπυκνώνει τον αλυτρωτισμό στην ιστορία, στην εκπαίδευση,  στα σύμβολα, και στον τρόπο που εκλογικεύει την καθημερινότητα της συνείδησής τους”. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την άποψη ότι “είναι μεγάλο βήμα το ότι αυτά τα σύμβολα άρχισαν να περιορίζονται” χαρακτηρίζοντας ως “μη θαρραλέο” να μην αναγνωρίζεται ως σημαντική η αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου  από ανθρώπους που στο παρελθόν το θεωρούσαν θεμελιακό αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Το ζήτημα με την πΓΔΜ είναι ιστορικό, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι το όνομα με τη λέξη “Μακεδονία” ως πολιτική οντότητα υφίσταται εδώ και 70 χρόνια και η λέξη αυτή «περπάτησε» με αναγνώριση από πολλά κράτη, όπως επίσης συσκευάστηκε η λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα η οποία αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ χωρίς να υπάρξει ελληνική φωνή επί τρία χρόνια γύρω από το θέμα.