Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο των επαφών του Κουμουτσάκου στην Ουάσινγκτον

Την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια επαφών που πραγματοποίησε την Πέμπτη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Από τις συναντήσεις που είχε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Κουμουτσάκος διαπίστωσε την ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η οποία, όπως εκτίμησε, οφείλεται στην ανάγκη που έχουν οι ΗΠΑ για έναν αξιόπιστο και σταθερό συνομιλητή σε μια γεωπολιτικά ευαίσθητη και ταραγμένη περιοχή. Παράλληλα, παρατήρησε ότι σε μια σειρά από κρίσιμα περιφερειακά θέματα υπάρχει ταύτιση ανάμεσα στην ανάλυση της ελληνικής και της αμερικανικής πλευράς.

«Από όλα αυτά, το πρώτο που συγκρατώ είναι ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αποκτούν πραγματικά στρατηγικό χαρακτήρα και έχουν πλέον βάθος. Και αυτό νομίζω ότι θα φανεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Και πρέπει να σας πω ότι πολλές από τις ανησυχίες μας, ένα πολύ μεγάλο μέρος από την ανάλυση μας, συμπίπτει με αυτή των συνομιλητών μας εδώ στην Ουάσινγκτον».

Μιλώντας το απόγευμα της ίδιας μέρας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Kapa Research σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην Ουάσινγκτον, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας ανέλυσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν την Ελλάδα ως έναν βασικό εταίρο και σύμμαχο των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ, είμαστε οι μόνες τρεις δυτικού τύπου δημοκρατίες σε μια ταραγμένη περιοχή. Μαζί μπορούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και να εργαστούμε με άλλους εταίρους όπως είναι η Αίγυπτος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ