Σκοπιανό: Συζητά και το «Upper Macedonia» η Ελλάδα

Με τις διαφωνίες για το Σκοπιανό να παραμένουν αλλά και τις δύο πλευρές να ελπίζουν πως υπάρχει προοπτική για λύση του ονόματος της γείτονος χώρας, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη την Παρασκευή.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως είναι «ανοιχτός στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ» ενώ την ίδια στιγμή ο Σκοπιανός ομόλογος του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ήταν περισσότερο επιφυλακτικός σε σχέση με τον Έλληνα Υπουργό, ωστόσο, υπάρχουν νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν μετά τις επαφές ότι για την ελληνική πλευρά το κυριότερο και το δυσκολότερο ζήτημα είναι να διασφαλιστεί ότι η νέα ονομασία θα χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό – erga omnes δηλαδή – κι ότι αυτό θα αποτυπωθεί σε τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η ελληνική πλευρά έκανε βήμα πίσω. Από την ενιαία λύση και το αμετάφραστο όνομα, η Ελλάδα έκανε πίσω στην αναγραφή του νέου ονόματος των Σκοπίων. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα από το «Gornamakedonja», συζήτησε και το μεταφρασμένο «Upper Macedonia», δηλαδή στα ελληνικά «Ανω Μακεδονία».

Για να φτάσει εκεί όμως ζητά αντάλλαγμα να είναι μία λύση erga omnes (δηλαδή, έναντι όλων) και να αποτυπωθεί αυτό με αλλαγές στο Σύνταγμα και δη στο άρθρο 49 που είναι πιο σημαντικό για την γείτονα χώρα. Ωστόσο, τα Σκόπια δείχνουν να στυλώνουν τα πόδια.

Πλέον, οι εξελίξεις μεταφέρονται για μετά το Πάσχα, όπου θα υπάρχουν νέες συναντήσεις Τσίπρα-Ζάεφ, αλλά και Κοτζιά-Ντιμιτρόφ.

Νίμιτς για ΠΓΔΜ: Μεγάλη βελτίωση -Κοτζιάς: Ετοιμοι για το μεγάλο βήμα

Επτά ώρες διήρκεσε η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στη Βιέννη. Ολες οι πλευρές δηλώνουν ότι έγιναν βήματα αλλά δεν παραγνωρίζουν τις δυσκολίες στη λύση του σκοπιανού.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά και είμαστε αισιόδοξοι» δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς από τη Βιέννη αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό έκανε λόγο για «μεγάλη βελτίωση» στις συνομιλίες αλλά και για «δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν».

Στη δήλωσή του ο κ. Νίμιτς ανέφερε:

«Εργαζόμαστε όλη τη μέρα πολύ εποικοδομητικά. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος. Παράλληλα υπήρχε μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσώπων των δύο χωρώ, για να εξετάσουν τα πιο διφορούμενα ζητήματα. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο.