Κατρούγκαλος για Καμμένο: Η εξωτερική πολιτική προσδιορίζεται απ’ τον πρωθυπουργό και εκφράζεται απ' τον ΥΠΕΞ

Για την τουρκική προκλητικότητα, τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, αλλά και για τους 8 τούρκους αξιωματικούς μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλός αναφέρθηκε αρχικά στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τόνισε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ο ελληνικός λαός.

«Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα ότι η Τουρκία κλιμακώνει την φραστική ένταση στο Αιγαίο. Πολλές φορές όχι μόνο την φραστική. Είχαμε και αύξηση των παραβιάσεων στον εναέριο χώρο. Είναι εύλογο να υπάρχει κλίμα ανησυχίας στον ελληνικό λαό. Πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς. Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν τέτοια αποτρεπτική δύναμη που καθιστά οποιονδήποτε πόλεμο στο Αιγαίο αδιανόητο για την Τουρκία γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να τον κερδίσει. Προφανώς πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση όταν έχουμε έναν τέτοιο γείτονα αλλά δεν πρέπει να φοβόμαστε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τι είπε για τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου

«Η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της τουρκικής πλευράς. Δεν θα πρέπει να απαλλάσουμε την τουρκική πλευρά από τις ευθύνες που έχει. Πράγματι υπάρχει μια διαφορά στα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιεί ο υπουργός Άμυνας. Η εξωτερική πολιτική προσδιορίζεται από τον πρωθυπουργό και εκφράζεται από τον υπουργό Εξωτερικών. Κάθε πολιτικός θα πρέπει ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Το ύφος προφανώς είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει και δεν μπορούμε να απαλλαγούμε. Ο καθένας μας έχει το προσωπικό του ύφος».

Σε ερώτηση αν θα προτιμούσε να υπάρχει μια γραμμή και αυτή να εκφράζεται από το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Μα μια γραμμή υπάρχει. Δεν υπάρχουν πολλές γραμμές. Μια πολιτική εφαρμόζεται. Πολλές φορές ο τρόπος υποστήριξής της στο εσωτερικό εμπλουτίζεται με διαφορετικό τρόπο».

Τι είπε για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να εκδοθούν να παραδοθούν στην Τουρκία γιατί είμαστε κράτος δικαίου και υπάρχουν αμετάκλητες αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Παράλληλα με την έκδοση έχουν υποβάλλει και ένα αίτημα ασύλου. Εάν κάποιος έχει επιχειρήσει πραξικόπημα και αυτό θα το πει το ΣτΕ που θα το διερευνήσει. Μόνο τα δικαστήρια θα το πουν. Η προσωπική μου άποψη εφόσον εμπλέκονται στο πραξικόπημα ναι μεν δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία αλλά δεν δικαιούνται την ιδιότητα του πρόσφυγα».

Δείτε βίντεο: