Σε αναζήτηση συνεργασιών το Μαξίμου - Πώς σχετίζεται το Μακεδονικό με την αναθεώρηση του Συντάγματος

Από το Μαξίμου αναφέρουν πως παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, υπάρχει ακόμη απόσταση μέχρι την οριστική λύση. Ποια είναι η πρόταση των Σκοπίων; Ποιος είναι ο ρόλος του Κινημάτος Αλλαγής και τι περιμένουν στην κυβέρνηση από ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων;

Όπως προκύπτει από διαρροές, το όνομα που προτείνουν οι γείτονες είναι το “Upper Macedonia” (Άνω Μακεδονία), με επίσημη γλώσσα τα “Μακεδονικά” (με αστερίσκο, οπού θα γίνεται αναφορά στη σλαβική καταγωγή τους). Η πρόταση της ΠΓΔΜ περιλαμβάνει και την εθνικότητα της “Ανω Μακεδονίας” για τους πολίτες της.

Η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ μπορεί να ξεκαθαρίσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.

Πάντως φαίνεται πως το αισιόδοξο σενάριο για την επίλυση του ζητήματος μέχρι το καλοκαίρι, απομακρύνεται, διότι ο Ζόραν Ζάεφ με τους τωρινούς συσχετισμούς της Σκοπιανής Βουλής δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις απαιτούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα. Με βάση αυτή την αντικειμενική δυσκολία, προκρίνεται το σενάριο λύσης μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας, που θα “σπρώχνει” τις συνταγματικές αλλαγές για το μέλλον.

Ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης είναι η όποια λύση να περάσει με ευρεία πλειοψηφία από τη Βούλη (το επανέλαβε και χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο ραδιόφωνο 24/7), πράγμα που αυτή την ώρα φαίνεται πολύ δύσκολο, με δεδομένη την άρνηση ΝΔ και ΑΝΕΛ να δεχτούν οποιαδήποτε αναφορά στο όρο “Μακεδονία”.

Από το Μαξίμου συνδέουν το Σκοπιανό με την προσπάθεια αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλάκις αναφερθεί στη δυνατότητα συγκρότησης ενός “προοδευτικού μετώπου”, το οποίο θα μπορούσε να ψηφίσει καίριες αλλαγές σε επίπεδο Βουλής και Συντάγματος. Ουσιαστικά, στην κυβέρνηση κλείνουν το μάτι στο Κίνημα Αλλαγής, για να στηρίξει τη Συνταγματική αναθεώρηση και την πρόταση για το Μακεδονικό, ώστε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και μετά τις εκλογές.

Εξάλλου, μόλις χθες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ τόνισε σε συνέντευξή του στον ρ/σ Στο Κόκκινο πως η ΝΔ αποτελεί για την κεντροαριστερά παραδοσιακό ιδεολογικό αντίπαλο. Επίσης, θεωρούν δεδομένη τη στήριξη που θα δώσει για το ονοματολογικό και ο Στάυρος Θεοδωράκης. Ενδεχομένως η κυβέρνηση να θεωρεί ότι μπορεί να αποσπάσει και κάποιες ψήφους από την Ένωση Κεντρώων, ιδιαίτερα από βουλευτές που βλέπουν ότι το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη δεν ξεπερνά το όριο του 3% στις δημοσκοπήσεις…

Από την άλλη, το ΚΚΕ ενώ επιθυμεί να βρεθεί οριστική λύση για το Μακεδονικό, φαίνεται πως δεν θα ψηφίσει μία συμφωνία, επειδή διαφωνεί με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Πάντως, στην περίπτωση που η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι υποστήριζαν την κυβερνητική πρόταση, η κοινοβουλευτική δύναμη θα έφτανε τους 171 βουλευτές, αριθμός που χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως “αρκετά ικανοποιητικός”.