Σπυράκη: Διγλωσσία της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα

Για τις δηλώσεις Φωκά, για το Σκοπιανό, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τη συζήτηση που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο για τους δύο στρατιωτικούς, αλλά και για τη … διγλωσσία που υπάρχει στην κυβέρνηση στα εθνικά θέματα, μίλησε η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha

Για τις δηλώσεις Φωκά

Τίποτα περισσότερο από το γεγονός ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι πολιτικοί να συμβάλλουμε στην εξαχρείωση της πολιτικής ζωής.

Για την απώλεια του σμηναγού και το δημοσίευμα στη Real NEWS για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

• Είναι πραγματικότητα αυτό, ότι άνθρωποι και μηχανές βρίσκονται στα όριά τους. Και είναι πραγματικότητα ότι κάθε μέρα δοκιμάζονται πάνω από το Αιγαίο, σε μια ένταση που ανεβαίνει με ευθύνη της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να δείξουμε σύνεση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να δείχνουμε στιβαρή ηγεσία. Και εδώ θα σας θυμίσω αυτό που μόλις, την Πέμπτη, είπε ο κ. Μητσοτάκης στους ξένους ανταποκριτές. Η Ελλάδα, η Πατρίδα μας δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι καμιάς χώρας στην περιοχή. Έχει, όμως, τη δυνατότητα και την ισχύ να περιφρουρήσει την εθνική κυριαρχία. Και αυτό είναι ένα καθαρό μήνυμα. Από εκεί και πέρα, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να στείλει ένα στιβαρό μήνυμα. Ένα μήνυμα σοβαρό. Και να αποφεύγει διαφορετικές φωνές από το εσωτερικό της, που δεν ωφελούν την εθνική υπόθεση. Και που δεν ωφελούν τη μείωση της έντασης.

• Θεωρεί κανένας ότι είναι ωφέλιμος ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Καμμένος; Είναι μια στιγμή που είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έχει δύο τρόπους για τους οποίους εκφράζεται για τα εθνικά θέματα. Και στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και στο Σκοπιανό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για το Σκοπιανό

• Η εθνική θέση είναι μία ονομασία έναντι όλων. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας στην οποία προσχώρησε η Κυβέρνηση, προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα, τροποποιήσεις στο Σύνταγμα ώστε να απαλειφθούν και οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Και εφόσον αυτές απαλειφθούν και καταλήξουμε – γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για να αρχίσει η συζήτηση – σε μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία, η ονομασία αυτή να περιέλθει στο Σύνταγμα και άρα να χρησιμοποιείται και εσωτερικά και έναντι όλων. Οι δύο αυτές προϋποθέσεις-όπως φαίνεται από όσα η άλλη πλευρά λέει δημόσια -δεν πληρούνται. Είναι εύλογο, εμείς να ρωτάμε την Κυβέρνηση τι ακριβώς διαπραγματεύεται. Εμείς σχολιάζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις της άλλης πλευράς. Και επαναλαμβάνω, δύο είναι τα στοιχεία: Το ένα είναι η αλλαγή στο Σύνταγμα, η απάλειψη του αλυτρωτισμού, η υιοθέτηση μιας ονομασίας που θα προκύψει από συζητήσεις και το δεύτερο – βεβαίως και είναι πάρα πολύ σοβαρό -είναι το εύρος της χρήσης. Η χρήση της ονομασίας πρέπει να γίνει έναντι όλων.

• Ο κ. Μητσοτάκης εξαρχής διεμήνυσε στους εταίρους και συμμάχους ότι ζητάμε αλλαγή του Συντάγματος στα δύο πεδία που σας είπα: Στην εξάλειψη του αλυτρωτισμού και στη χρήση της ονομασίας. Για το λόγο ότι διεθνείς συμφωνίες είχαμε και στο παρελθόν, έχουμε την ενδιάμεση συμφωνία την οποία παραβίασε ο προκάτοχος του κ. Ζάεφ, ο κ. Γκρουέφσκι. Άρα οι όροι μας είναι στο τραπέζι. Και δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να πληρούνται σε κανένα επίπεδο.

• Αν συμφωνήσει η Κυβέρνηση χωρίς αλλαγή Συντάγματος και με εύρος χρήσης μόνο τους διεθνείς οργανισμούς χωρίς να είναι έναντι όλων, αυτό θα είναι πρόβλημα της Κυβέρνησης. Δεν θα το υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία.

• Εμείς παρακολουθούμε τις δημόσιες δηλώσεις των εκπροσώπων της γείτονος και καταλήγουμε ότι οι δύο όροι και προϋποθέσεις που σας προανέφερα δεν πληρούνται αυτή την ώρα.

Για τη συζήτηση του θέματος των δύο αξιωματικών μας στο Ευρωκοινοβούλιο 

• Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία πλαισιώθηκε και από τις άλλες πολιτικές ομάδες και συμφώνησαν οι συμπρόεδροι στις πολιτικές ομάδες να τεθεί το θέμα στην Ολομέλεια. Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε μετά από παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ. και ακολούθησε η απόφαση του Συμβουλίου των Αρχηγών, δηλαδή η απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Θα σας θυμίσω μόνο χρονικά ότι η Σύνοδος του Ε.Λ.Κ. στην οποία συμμετέχει και ο κ. Γιούνκερ και η κυρία Μέρκελ και ο κ. Τουσκ προηγείται της Συνόδου Κορυφής. Έστειλε, λοιπόν, το μήνυμα ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και σε δεύτερο χρόνο, αμέσως μετά, η Σύνοδος Κορυφής. Ήρθε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συμφωνήσαμε και με την Αριστερά με τον κ. Παπαδημούλη και με τους Σοσιαλιστές με τον κ. Ανδρουλάκη και πάμε σε συζήτηση την Τρίτη το απόγευμα και σε ψήφισμα την Πέμπτη. Αυτό σημαίνει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα από τους εκπροσώπους των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αλά καρτ.

• Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και η μεγάλη συζήτηση που γίνεται, γίνεται για τα προενταξιακά κονδύλια. Το αν μια υποψήφια χώρα παραβιάζει βασικά κριτήρια της Κοπεγχάγης δεν είναι ανεξάρτητο από το πώς θα κινηθούν τα προενταξιακά κονδύλια.

• Ο κ. Ερντογάν συστηματικά αγνοεί την Ευρώπη. Η Ευρώπη οφείλει να υπενθυμίζει στον κ. Ερντογάν ότι δεν υπάρχει ούτε πορεία προς την ένταξη α λα καρτ ούτε συμμόρφωση α λα καρτ.

• Οφείλουμε να εξηγήσουμε σε όλους τους τόνους προς την Τουρκία ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συμψηφισμού. Κανένα απολύτως. Και αυτό είναι απαραίτητο να το κάνουμε σε όλους τους τόνους. Το ερώτημά μας, το οποίο δεν απαντήθηκε και επιχειρήθηκε να απαντηθεί εκ των υστέρων, αφού ετέθη πάρα πολλές φορές από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι αν υπήρξε στην πράξη ο ισχυρισμός του κ. Ερντογάν. Αυτό και μόνο. Είμαι σαφής. Εμείς ένα ερώτημα θέσαμε στους συμμετέχοντες στη συζήτηση. Αλλά είμαι εξίσου σαφής ότι οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς την Τουρκία ότι δεν υπάρχει κανενός είδους συμψηφισμός. Η Ελλάδα είναι Κράτος δικαίου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού Συντάγματος είναι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Για απλή αναλογική 

• Η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη διακυβέρνηση του τόπου. Και είναι καταστροφική όχι μόνο για το σχηματισμό Κυβέρνησης, είναι καταστροφική και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, πριν από λίγο, έχει κάνει μια σχετική δήλωση, η οποία έχει αναρτηθεί στο site “Αυτοδιοίκηση” και αφορά την Αυτοδιοίκηση, αλλά αφορά και το κομμάτι της απλής αναλογικής, που η Κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει και στην Αυτοδιοίκηση.

Για πρώην πρόεδρο κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

• Με ρωτάτε για τον κ. Μεϊμαράκη. Είναι σαφές ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι ένα ιστορικό και πάρα πολύ σημαντικό στέλεχος του Κόμματος, είναι πρώην Προεδρος. Προφανώς και θα ξαναείναι υποψήφιος. Και ότι είναι ώρα για συστράτευση και όχι ώρα για αποστρατείες. Το ‘πάμε, το δείξαμε, μιλήσαμε. Είναι μη θέμα.

Για την επιχείρηση στη Συρία και τη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ

• Θέλω καταρχάς να πω ότι είμαστε το μοναδικό Κόμμα που λέει τα ίδια μέσα και τα ίδια έξω. Το μοναδικό Κόμμα, δηλαδή, που κάνει μια πολιτική ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και για του λόγου το αληθές, σας παραπέμπω στο tweet της εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, το οποίο έχω και μπροστά μου, που λέει ότι όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους για την επιχείρηση της νύχτας στη Συρία.

Για την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο 

• Στο Ευρωκοινοβούλιο θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όλοι οι Έλληνες μαζί. Και θέλω να σας πω ότι εκεί είμαστε μια φωνή τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε ότι δεν είναι μόνο παράνομη και παράτυπη η κράτηση των δύο αξιωματικών μας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας αλλά συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ένα ζήτημα αρχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι ένα ζήτημα που αφορά και την αξιοπιστία της Τουρκίας και ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία η Τουρκία να είναι και ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο πλαίσιο της συμμαχίας της οποίας είναι παλιό μέλος.