Ζάεφ: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συνάντησης με τον Τσίπρα

Αρνητικός στην προοπτική μίας επικείμενης, κρίσιμης συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Zόραν Ζάεφ, εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο ραντεβού κορυφής.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της χώρας ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι οι επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα στην Αχρίδα δεν απέδωσαν ιδιαίτερη πρόοδο και επομένως δεν υπάρχει βάση για αναβάθμιση των συζητήσεων σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο της χώρας προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στις διαβουλεύσεις.

Αναφερόμενος δε στις προηγούμενες του δηλώσεις, ότι η χώρα του δεν αποδέχεται ονομασία έναντι όλων (erga omnes) τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό αλλά και αλλαγή άρθρων του Συντάγματος, είπε πως οι διαφορές ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια είναι χρόνιες και υπήρχαν από την αρχή της διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται ότι στις 9 Απριλίου ο πρωθυπουργός της FYROM είχε αναφέρει ότι πιθανή είδηση για συνάντηση του ίδιου με τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν ενδεικτικό ότι «οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δυνατόν αν φθάσουμε σε λύση».