Τσίπρας σε Τουρκία απ’ το Καστελόριζο: Δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή γης - Με την Ελλάδα δεν μπορεί να παίζει κανείς

Αυστηρό μήνυμα έστειλε στην Τουρκία απ’ το Καστελόριζο ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας ότι δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή γης.

Στη συνέχεια τόνισε: Οι γείτονές μας δεν συμπεριφέρονται πάντα ως καλοί γείτονες.

Επίσης ανέφερε ότι την μέρα που θα βγούμε από το Μνημόνιο θα το ανακοινώσει απ’ το Καστελόριζο.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Οι γείτονές μας», είπε ο Πρωθυπουργός, «δεν συμπεριφέρονται πάντα ως καλοί γείτονες. Ορισμένες φορές είναι οι πολιτικές ηγεσίες που δεν ακολουθούν τις συνήθειες και τα πιστεύω των ανθρώπων και πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε αδικαιολόγητες συμπεριφορές επιθετικής και προκλητικής στάσης που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσις καλής γειτονίας.Θέλω από εδώ να περάσω ένα μήνυμα συνεννόησης και συνεργασίας αλλά και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν φοβάται κανέναν. Μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα απ’ άκρη σε άκρη των συνόρων της. Δεν διαπραγματευόμαστε δεν παζαρεύουμε δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή γης». Και πρόσθεσε: «Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος. Το λέω με αίσθημα φιλίας προς τους γείτονές μας. Προχθές σε μια ένδειξη καλής θέλησης ο Τούρκος Πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο για να συλλυπηθεί. Ήταν πραγματικά μια ένδειξη καλής θέλησης. Αυτές οι κινήσεις πρέπει να έχουν συνέχεια,όχι οι προκλήσεις. Το μήνυμα που θέλω να περάσω από εδώ είναι μήνυμα συνεργασίας από τη μια αλλά και μήνυμα αποφασιστικότητας από την άλλη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με την οποία δεν μπορεί κανείς να παίζει.»

Δείτε την ομιλία του:

Νωρίτερα μόλις έφτασε στο νησί ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν ήρθε εδώ για να κάνει διάγγελμα αλλά για να εγκαινιάσει έργο.

«Δεν ήρθα να κάνω διάγγελμα εδώ, ήρθα να εγκαινιάσω έργο -μονάδα αφαλάτωσης, αν και είναι καλός ο χώρος για διαγγέλματα».

Μαζί του ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του νησιού, με επικεφαλής το δήμαρχο Γιώργο Σαμσάκο, και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αχλαδιώτης αναφέρθηκε στα προβλήματα του νησιού ενώ χαρακτήρισε τιμή για τον τόπο, την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ