Κοτζιάς: Μπορεί κάποια στιγμή να προκύψει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

«Η δουλειά της διπλωματίας είναι να αποτρέπει θερμά επεισόδια, δεν είναι το θέμα μας τα θερμά επεισόδια, μπορεί κάποια στιγμή να προκύψει θερμό επεισόδιο, δουλειά μας να μην αφήσουμε να συμβούν ατυχήματα», είπε ο Νίκος Κοτζιάς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο υπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των Ιμίων, κάνοντας αναφορά σε τρία διεθνή κείμενα που την κατοχυρώνουν και κάλεσε την Τουρκία «να το πάρει χαμπάρι ότι η Ελλάδα είναι πιο οργανωμένη από τη Συρία και το Ιράκ».

«Είναι ωφέλιμο και για την ίδια την Τουρκία να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ωστόσο αντί να διδαχθεί και να μελετήσει τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, για μια ακόμα αφορά τα παραβιάζει».

Σχολιάζοντας το περιστατικό με τη σημαία στη βραχονησίδα, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι εξωτερική πολιτική οφείλει να ασκεί το ΥΠΕΞ της χώρας και επίσημοι θεσμοί της, όχι κάθε πολίτης που θέλει να πάρει κάποια πρωτοβουλία. Εξήγησε ότι η ελληνική σημαία μπορεί να κυματίζει οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια, αλλά θα πρέπει να ξέρει κανείς πότε και πώς να την υπερασπίζεται.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ατμόσφαιρα έντασης που υπάρχει στην Ελλάδα οφελεί την Τουρκία. «Αυτή η ατμόσφαιρα ότι μυρίζει μπαρούτι δεν είναι ατμόσφαιρα ψύχραιμης κοινωνίας, θα χαμογελάει ο Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά.

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την απελευθέρωση τους», αλλά πρόκειται για κάτι που εξαρτάται από την παραλογισμό ή μη της Τουρκίας.