Ο Μακρόν ενισχύει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με δύο γαλλικές φρεγάτες - Στήριξη- μήνυμα σε Ερντογάν

Ισχυρή συμβολική κίνηση ενίσχυσης της Ελλάδας κάνει η Γαλλία, στέλνοντας μέσα  στο καλοκαίρι 2 φρεγάτες FREMM, οι οποίες θα ενταχθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σε επιστολές, οι οποίες αντηλλάγησαν σε ανώτατο πολιτικό,  μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Εμανουέλ Μακρόν αλλά  και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Γάλλοι, σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, εμφανίστηκαν να κατανοούν απολύτως το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης τουρκικής απειλής, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να εντείνεται. Ως αποτέλεσμα θα μας παραχωρήσουν με χρονομίσθωση (leasing) τις δύο φρεγάτες, κατά πάσα πιθανότητα τη Languedoc και τη Aquitaine.

Η συνεργασία αυτή, θα αποτελέσει μία  αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο και παράλληλα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από την ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της Ε.Ε., σε μια περίοδο ανόδου των εντάσεων στο Αιγαίο.

Οι φρεγάτες αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας, με όλον τον εξοπλισμό τους, μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες και θα είναι επιχειρησιακά έτοιμες από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι αφορά σε πενταετές leasing των δύο πλοίων, δηλαδή μέχρι το 2023. Επιπλέον όρος της συμφωνίας είναι και η προμήθεια από τους Γάλλους σε εμάς, με πυραύλους τύπου EXOCET έως ότου οι υφιστάμενοι ελληνικοί ανακυκλωθούν.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, πριν λίγα 24ωρα υπογράμμισε τη στήριξη της Γαλλίας στην πολιτική κοινής άμυνας στην Ευρώπη, γνωστοποιώντας ότι στην τελευταία επικοινωνία του με τον Αλ. Τσίπρα τον διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα σταθεί «δίπλα στην Ελλάδα όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο». Και με τη συνεργασία  αυτή επιβεβαιώνει και με το παραπάνω τα λόγια του.