Το "έξοδος από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια" θα είναι το προεκλογικό μότο του ΣΥΡΙΖΑ

Η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στον απόηχο των στοιχείων της της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που δείχνουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4% του ΑΕΠ για το 2017. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, “όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο”.

Είναι σαφές ότι ήδη έχει ξεκινήσει η επικοινωνιακή καμπάνια από το Μαξίμου, η οποία θα κορυφωθεί τον Αύγουστο, όπου φαίνεται πως ετοιμάζεται ομιλία-φιέστα για την οριστική έξοδο από το καθεστώς της δανειακής σύμβασης. Όλη η ομιλία του Πρωθυπουργού σήμερα, συνοψίζεται στη φράση «πετυχαίνουμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ απέτυχαν».

Οι συχνές επισκέψεις του Τσίπρα και των υπουργών του στα νησιά και στην επαρχία, τα αναπτυξιακά συνέδρια όπου γίνεται παραγωγικός διάλογος με τους φορείς ανά την Ελλάδα, η μάχη κατά της διαπλοκής και των μεγαλοσυμφερόντων, η προσπάθεια για την κάθαρση στο ποδόσφαιρο, το κοινωνικό μέρισμα και τα λοιπά επιδόματα, η μείωση της ανεργίας, οι παραιτήσεις Αντωνοπούλου και Παπαδημητρίου για ηθικούς λόγους, η υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ που ξεκλειδώνει έργα υποδομών, η πρόοδος του μετρό της Θεσσαλονίκης, οι προσλήψεις σε δήμους και νοσοκομεία και φυσικά η έξοδος από τα μνημόνια προβάλλονται από την κυβέρνηση για έναν σκοπό. Άπαντες επιθυμούν να περάσει στη συνείδηση του κόσμου, πως όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν είναι το ίδιο.

Βεβαίως, στο κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Ήδη από το αρμόδιο υπουργείου γίνονται μελέτες για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ αναζητούνται τρόποι για την αποκατάσταση των μνημονιακών αδικιών των συνταξιούχων. Το αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα έχει ήδη παρουσιαστεί τους δανειστές, ενώ συζητήθηκε και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος το Σάββατο.

Μαξίμου και Κουμουνδούρου από δω και στο εξής θα ακολουθούν την ίδια ρητορική, η οποία θα υπογραμμίζει πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου του ’15 υλοποιούνται, καθώς υποστηρίζουν ότι “τα μνημόνια τελειώνουν, με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος”. Και με αυτή τη λογική θα πορευτούν μέχρι και τις εκλογές, που φαίνεται πως έχουν οριστικά κλειδώσει για το ’19.