Τσίπρας: Η τελευταία σας επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα - Γιουνκέρ: Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα

«Είναι η τελευταία σας επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι προσπάθειες του ελληνικού λαού δίνουν τη δυνατότητα να πετύχουμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως συνέβη και με άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα και το ολοκλήρωσαν επιτυχώς».

«Με την καθοριστική στήριξη και συμβολή του Προέδρου Γιούνκερ και της Επιτροπής είμαστε κοντά στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup. Πιστεύω ότι το διαβατήριο για καθαρή έξοδο δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της οικονομίας, που εξέπληξε τους εταίρους μας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «αποκατάσταση της κανονικότητα σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι επανερχόμαστε στο παρελθόν, ότι θα επαναλάβουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές που συνέβαλαν για να μπούμε στην κρίση».

«Στην κατεύθυνση αυτή οι δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, στις φορολογικές αρχές, στη δικαιοσύνη και σε πολλούς άλλους τομείς όχι μόνο δεν πρέπει να ανατραπούν αλλά πρέπει να βαθύνουν», σημείωσε.

Γιούνκερ: Θα είμαι πιο σύντομος – Κάνει ζέστη και ιδρώνω πολύ

«Θα είμαι πιο σύντομος από τον πρωθυπουργό σας. Κάνει ζέστη και ιδρώνω πολύ και δεν θα πω αυτά που έχω να πω αργότερα στο κοινοβούλιο», είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο Γιούνκερ.

«Ξέρετε τη βαθιά και στέρεα φιλία μου με την Ελλάδα. Αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα όπως οι υπόλοιπες της Ευρωζώνης. Μαζί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα. Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την τέταρτη αξιολόγηση. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Όλα τα κράτη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους για το χρέος. Να συνεχίσει η Ελλάδα το πρόγραμμα εργασίας. Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τον τρόπο που η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», σημείωσε ο Ζ. Κ. Γιουνκερ.

«Χρειαζόμαστε προϋπολογισμό της Ευρωζώνης με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας. Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Θεσμός που θα στηρίζει το σύστημα εγγύησης καταθέσεων υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο», είπε ο κ. Τσίπρας