Γιούνκερ στην Βουλή: Πρέπει οπωσδήποτε να απελευθερωθούν οι Έλληνες στρατιωτικοί

«Χαίρομαι που μπορώ να λάβω το βήμα σε αυτόν τον ναό της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο έθνος όπου οι Ευρωπαίοι οφείλουν πολλά. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία» είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Βουλή προσθέτοντας ότι “Η Ευρώπη είναι ατελές οικοδόμημα χωρίς την Ελλάδα”.

«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε πολλά. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Για μένα η Ελλάδα δεν είναι μόνο η φιλοσοφία και ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα Μερκούρη, είναι επίσης για μένα όλοι από μακριά παρατηρούσα και είπαν όχι στη Χούντα. Αυτή είναι η πραγματική ελευθερία. Οι Ελληνες έδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία. Από τη θέληση τους δονήθηκε η Ευρώπη. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι. Πάντα έμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας, όταν στην Ευρώπη λαικιστές και δημαγωγοί ήθελαν να βγουν η χώρα από το ευρώ. Πάντοτε μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού. Με θέληση ξεπερνούν εμπόδια. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ. Πλέον η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της. Ανοίγει πλέον νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές. Αλλά και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν μια οποιαδήποτε χώρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι συνηθισμένη χώρα», είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κομισιόν

«Σήμερα έχω μια ιδιαίτερη σκέψη και το λέω συγκινημένος για έναν άνθρωπο: τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μεγάλος δημοκράτης, Ευρωπαίος πεπεισμένος, που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσα είπε για τον Ερντογάν και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

“Όταν συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο Ερντογάν του υπενθυμίσαμε απερίφραστα την υποχρέωση που έχει να σέβεται την καλή γειτονία και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της και με την Κύπρο. Έχουμε και το θέμα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι. Και να μην μου λένε εμένα ότι η παρουσία, τους στο τουρκικό έδαφος αποτελεί κίνδυνο. Πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι Έλληνες στρατιωτικοί να απελευθερωθούν”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη ομιλία προέδρου της Κομισιόν στη Βουλή.