ΚΥΣΕΑ - Αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16: Τι προβλέπει το «deal» με τους Αμερικανούς & πόσο θα κοστίσει

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Σε αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα η αναβάθμιση των F-16, πρόγραμμα που αφορά σε 85 αεροσκάφη.

Έτσι πλέον, όπως σχολίασαν κι έμπειροι αξιωματικοί, τα F-16 θα μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν, πλην της Stealth τεχνολογίας, στα ίσα τα F-35, αφού θα είναι ισάξια επιχειρησιακά θα είναι ισάξια. Που σημαίνει ότι η αναβάθμιση των 85 F-16 σε Viper, όταν ολοκληρωθεί, θα ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας σε μια περίοδο τριβών με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της αναβάθμισης των F16 σε VIPER θα φτάσει το ποσό του 1,5 δισ. δολαρίων. Με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ νωρίτερα, σε έκδοση Viper θα αναβαθμιστούν συνολικά 85 F-16. Πρόκειται για τα 30 F-16 Block 52 Αdvance, και τα 55 Block 52+.

Να σημειωθεί πάντως ότι, εντωμεταξύ, παραμένει άγνωστο αν και πότε θα προμηθευτεί η Τουρκία τα F-35.

Το συνολικό κόστος της συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να φτάσει τα 1,1 δισεκ. ευρώ.

-Η πρώτη δόση θα ανέλθει σε 40 με 50 εκατ. ευρώ
-Έως το 2021 η ετησία δόση δεν θα υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ περίπου λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων
-Η ολοκλήρωση προγράμματος του πρώτου αεροσκάφους θα διαρκέσει 22 μήνες με ορίζοντα επιστροφής στην Ελλάδα το 2020 – 2021
-Έπειτα θα υπάρξει γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ και ολοκλήρωση των εργασιών και των 85 μαχητικών έως το 2028

Οι αναβαθμίσεις στα ηλεκτρονικά του F-16

Η έκδοση Viper θα περιλαμβάνει σειρά αναβαθμίσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, με σημαντικότερη εκείνη της τοποθέτησης ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array).Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που θα φέρουν τα ελληνικά μαχητικά είναι η συλλογή δεδομένων LING 16, και ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS).

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης έναν προσομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων προσομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμό υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά.

Τι προβλέπει η αναβάθμιση

Ένα ή δύο αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν ως υποδείγματα για τις τεχνικές εργασίες, και στη συνέχεια μια σειρά από ηλεκτρονικά συστήματα θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ, θα έρχονται στην Ελλάδα, θα συναρμολογούνται και θα γίνονται οι υπόλοιπες κατασκευές και τροποποιήσεις που χρειάζονται.

Επίσης, στην Ελλάδα θα έρθει ομάδα Αμερικανών για δοκιμές εδάφους σε τρία ή τέσσερα F-16 για να επιλέξουν ένα από αυτά το όποιο θα φύγει για ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Όπως έγραψε στο Twitter ο υπουργός Πάνος Καμμένος: «Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε VIPER μετά την αποδοχή κατ´ αρχήν από την αμερικανική πλευρά του προγράμματος πληρωμών βάση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ»

Και λίγα λεπτά αργότερα εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, στην οποία αναφέρεται:

«Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.
Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με αντικείμενο την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.

Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών».