Γιατί δεν είσαι πατριώτης φορώντας (απλώς) τη στολή παραλλαγής…

Αν θέλεις να υπηρετήσεις την πατρίδα σου…

Ακούγοντας ξανά και ξανά τις εθνικιστικές κορώνες της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εύλογα αναρωτιόμαστε για την συμβολή τους στην αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα της χώρας μας.

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ακόμη και οι ίδιοι οι υπουργοί οι οποίοι υποδύονται τους «πολεμοχαρείς αριστερούς πατριώτες (;)» προσπαθούν να μας πείσουν ότι προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα έναντι των γειτόνων μας και δη της Τουρκίας με διάφορα τεχνάσματα και ψευτοπαλικαρισμούς.

Η αποτελεσματική εξωτερική πολιτική σε καμία περίπτωση δεν γίνεται με στολές παραλλαγής και βόλτες στα νησιά ή με δηλώσεις για φρεγάτες οι οποίες διατυμπανίζονται και την επόμενη ώρα πανηγυρικά διαψεύδονται. Οι ειδήμονες γνωρίζουν τι θα πει ήπια, αλλά επίμονη και μεθοδική διπλωματία καθώς και αυστηρή και πολύ-επίπεδη συνεργασία με νέους αλλά και παραδοσιακούς συμμάχους.

Με την ευκαιρία ωστόσο των εθνικιστικών φωνών, οι οποίες ενισχύονται στο δημόσιο λόγο έχει ενδιαφέρον να αναδειχθούν κάποιες ενδιαφέρουσες «λεπτομέρειες» τις οποίες και παραθέτω… και ο νοών νοείτω (στοιχεία από έρευνα της εφημερίδας «Hürriyet», 02/2018 και Έρευνα της «ΔιαΝΕΟσις», 09/2016).

Ας ξεκινήσουμε από το συνολικό πληθυσμό της Τουρκίας. Ο συνολικός πληθυσμός της γειτονικής χώρας το 2017 έφτασε τα 80.810.525 και είναι μεγαλύτερος κατά 1 εκατομμύριο από αυτόν του 2016. Ειδικότερα, το 23,6% του πληθυσμού αποτελείται από παιδιά ηλικίας 1-14 ετών, φτάνοντας περίπου τα 20 εκατομμύρια νέων ανθρώπων, περίπου 2 φορές τον πληθυσμό της χώρας μας.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας κατά την 1η Ιανουαρίου 2017 εκτιμήθηκε σε 10.768.193 άτομα μειωμένος κατά 0,14% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2016, που ήταν 10.783.748 άτομα. Ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) είναι 1,6 εκ. ως αποτέλεσμα της μείωσης του πληθυσμού κατά 25.887 άτομα αφού οι θάνατοι είναι πλέον περισσότεροι από τις γεννήσεις, αλλά και της μετανάστευσης η οποία εκτιμάται τον τελευταίο χρόνο σε περισσότερα από 10.332 άτομα.

Στη λεγόμενη παραγωγική ηλικία, δηλαδή άτομα μεταξύ 15-64 ετών στην Τουρκία καταγράφονται 54.870.300 άτομα και αποτελούν το 67,9% του συνολικού πληθυσμού, ενώ αυτοί που είναι άνω των 65 ετών είναι μόλις το 8,5%. Στην Ελλάδα ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός, δηλαδή όλοι οι πολίτες ηλικίας 20-69 ετών που δυνητικά θα μπορούσαν να εργαστούν, είναι 7 εκ. (2015) και ο πραγματικός οικονομικά ενεργός πληθυσμός ανέρχεται σε 4,7 εκατομμύρια (2015) με το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 αγγίζει το 21%.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και υπογραμμίζοντας την μετανάστευση στη χώρα μας, η οποία εκτιμάται σε περίπου 400.000 νέους και νέες που έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι πολιτικές μας χρειάζονται ριζική αναδιάρθρωση.

Είναι κατανοητό ωστόσο ότι το δημογραφικό ζήτημα και η μετανάστευση δεν αποτελούν τα μοναδικά θέματα τα οποία απαιτείται να μας απασχολήσουν. Η επένδυση στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην καινοτομία και την τεχνολογία αποτελούν κορυφαία ζητήματα.

Χωρίς πολλά λόγια και αφήνοντας κατά μέρος τους λεονταρισμούς είναι απολύτως κατανοητό προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η χώρα αλλά και ποιοι πρέπει να είναι οι στρατηγικοί στόχοι μιας προοδευτικής, πατριωτικής και σύγχρονης κυβέρνησης, αν επιδιώκει πραγματικά να υπηρετήσει τη χώρα και τους πολίτες της.

*Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen), Γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ και Oικονομολόγος του Περιβάλλοντος

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.thecaller.gr