Κοτζιάς στον Πομπέο: Μην δίνετε όπλα στην Τουρκία, θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον μας…

Η ελληνοαμερικανική συνεργασία αναβαθμίζεται και διευρύνεται σε όλους τους τομείς και η φράση «στρατηγικός διάλογος», που αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και Νίκου Κοτζιά, αποτελεί και την ουσία της χθεσινής συζήτησης.

Επίσης ο Έλληνας υπουργός έθεσε το θέμα του εξοπλισμού της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία και τόνισε ότι ο αμερικανικός και γερμανικός οπλισμός θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων γειτονικών χωρών. Τα παραπάνω είπε στην ιστοσελίδα μας ανώτερη διπλωματική πηγή, που έχει γνώση των συζητήσεων μεταξύ του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του κ. Κοτζιά. Η συζήτηση για τη στρατηγική συνεργασία θα συνεχιστεί σήμερα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ο οποίος θεωρείται πλέον ότι βρίσκεται απέναντι στην Τουρκία και τον ισλαμιστή πρόεδρο της Ταγίπ Ερντογάν. Η πηγή δήλωσε ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία θα συμπεριλάβει και άλλους τομείς, όπως η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την πηγή: «Το ζητούμενο και ο στόχος που συμμερίζονται οι Αμερικανοί, χωρίς να δημιουργηθεί ότι αγνοούνται άλλες χώρες στην περιοχή, είναι να ενισχυθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλιστούν και οι μεταφορές υδρογονανθράκων από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο».

Οι Αμερικανοί έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις με χώρες της περιοχής για να μπορέσουν να δημιουργηθούν ευρύτατα σχήματα συνεργασίας για την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο. Βασικά έγνοια τους, είπε η πηγή, είναι η προστασία του Ισραήλ, καθώς το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στην περιοχή, και στο οποίο παίζει αρνητικό ρόλο η Τουρκία, είναι απόλυτα εχθρικό για το Εβραϊκό Κράτος. Οι αμερικανικοί και ισραηλινοί σχεδιασμοί συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως και άλλες χώρες σημείωσε η πηγή. Κατά τα άλλα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Πομπέο, «συζήτησαν το άριστο επίπεδο των διμέρων σχέσεων και συμφώνησαν να εδραιώσουν έναν Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδος σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας».

Για άριστη κατάσταση των σχέσεων με την Ελλάδα ομιλεί ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Ο κ. Πομπέο συνεχάρη την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών αντιμετώπισης των προκλήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Η κ. Νάουερτ τόνισε ότι ο Αμερικανός υπουργός πρόσφερε την συνεχιζόμενη στήριξη του στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος και σημείωσε την σημασία που αποδίδει η Αμερική στον ρόλο της ως τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018. Η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οι δύο άντρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για όλα αυτά και για άλλα διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν στενά τις επόμενες ημέρες για να διασφαλίσουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ θετική πορεία και σημείωσε: «Υπογράμμισα την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή και αναφέρθηκα αναλυτικότερα στην συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων της διεθνώς, γιατί η Κύπρος δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως «πρόβλημα» του ΟΗΕ αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας μας, αν έθεσε το ζήτημα των εξοπλισμών προς την Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς είπε πως και οι Αμερικανοί είναι σκεπτικοί.

Και πρόσθεσε αναφορικά με τους δύο στρατιωτικούς, που κρατούνται στις ελληνικές φυλακές ότι οι Αμερικανοί ήταν εκείνοι που τον ρώτησαν για το θέμα. Πριν τη συνάντηση με τον κ. Πομπέο, ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ. Συζήτησαν και το Σκοπιανό, όπως και το Κυπριακό. Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη συνομιλία με τον κ. Πομπέο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και φιλική». Είπε: «Συζητήσαμε για τα προβλήματα της περιοχής μας, ιδιαίτερα της Αν. Μεσόγειου και της Μέσης Ανατολής. Προηγουμένως είχα μια συζήτηση με τον κ Μίτσελ. Είπαμε ότι είναι απαράδεκτο για κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δύο αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατά στη φυλακή και σειρά από πολίτες των ΗΠΑ».

Ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης. Σημειώνουμε ότι ελληνική πηγή διέψευσε σχετικό δημοσίευμα ως “οικτρό” που ανέφερε ότι ο κ. Κοτζιάς δέχθηκε πιέσεις για το θέμα των Σκοπίων από τους Αμερικανούς.

Για της συνομιλίες για το Σκοπιανό με τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ονοματολογικό και τα θέματα που συνδέονται με αυτό». Πρόσθεσε: «Όπως είναι φανερό, στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μια από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς. Εμείς δεν συμφωνούμε με κάποιες από τις προτάσεις του. Επιδιώκουμε κατόπιν να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή τη χώρα με το νέο της όνομα». Δήλωσε ότι συζήτησε το Σκοπιανό χθες και προχθές με τον κ. Μίτσελ κι όχι με τον Μάικ Πομπέο, ενώ σε ερώτηση αν υπήρξε προτροπή να κλείσει το θέμα, απάντησε: « Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτε, γιατί η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πως μια χώρα με ενεργή εξωτερική πολιτική προωθεί λύσεις».

Πηγή: hellasjournal