Τι έρχεται μετά τα προαπαιτούμενα: Χρέος, ανάπτυξη, προσλήψεις, συλλογικές συμβάσεις και αύξηση κατώτατου μισθού

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να επιταχύνουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, ώστε η 4η αξιολόγηση να κλείσει οριστικά στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αυτό επεσήμανε και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας. “Όλα θα κλείσουν πριν από την έναρξη του Μουντιάλ” δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν. Άπαντες γνωρίζουν πως η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, η οποία θα φέρει και το τέλος των μνημονίων θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης και το πιο ισχυρό προεκλογικό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο χρονικό διάστημα.

Λίγο πριν το Eurogroup αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα υλοποιούνται τα προαπαιτούμενα. Στο ίδιο Eurogroup πρόκειται να εγκριθεί και η τελευταία δόση του τρίτου μνημονίου, η οποία «έχει τεράστια σημασία γιατί με αυτήν η χώρα χτίζει το δημοσιονομικό της μαξιλάρι» όπως δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος.

“Αν κάνουμε εμείς το χρέος μας, πρέπει να κάνουν και αυτοί το δικό τους” τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως αφενός δεν θα επιτρέψουν κανενός είδους καθυστέρηση από τους θεσμούς και αφετέρου πως είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Για αυτό το θέμα, το ΔΝΤ ζητά άμεση εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης, ενώ το Βερολίνο ζητά να υπάρξουν και όροι για την ενεργοποίηση των μέτρων, οι οποίοι προϋποθέτουν την υλοποίηση των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Πάντως, τα πράγματα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα σε λίγες μέρες, όταν το Ταμέιο αποφασίσει αν θα μείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Μετά τις 21 Ιουνίου “δεν θα γίνουν άλλες έκτακτες συνεδριάσεις για την Ελλάδα και δεν υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το χρέος ανεξαρτήτως της στάσης του ΔΝΤ” σημείωσε η ίδια ευρωπαϊκή πηγή.

Επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας – Χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο

Η Έφη Αχτσιόγλου στην διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ξεκαθάρισε πως συμφωνήθηκε με τους δανειστές η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ τόνισε πως θα ενισχυθεί η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Τα εργασιακά αποτελούσαν ανέκαθεν πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και από το Μαξίμου επιθυμούν να επικοινωνήσουν αυτήν τη διαπραγματευτική επιτυχία ως δείγμα της επόμενης μέρας, αλλά και ως ειδοποιό διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγορούν πως δεν έχει ως προτεραιότητα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Περίπου 7.900 αναμένεται να είναι ο αριθμός των μόνιμων προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2019, μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, στον ρ/σ Στο Κόκκινο. Ο αριθμός αυτός προκύπτει με βάση τη συμφωνία για μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του υπουργείου για τις αποχωρήσεις το 2018.

Αύριο αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή το αναπτυξιακό σχέδιο της μεταμνημονιακής εποχής, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών μετά από αίτημα της Φώφης Γεννηματά. Το σχέδιο έχει πάρει το ΟΚ των δανειστών και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη φορολογική πολιτική, τον οδικό χάρτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, στα δίκτυα, τις υποδομές, κ.α.