Άναψαν τα αίματα στη Βουλή - Όλα όσα ειπώθηκαν για την οικονομία και το αναπτυξιακό σχέδιο (βίντεο)

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σχετικά με το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή. Την συζήτηση έχει ζητήσει η επικεφαλής του ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά.

Δευτερολογία Τσίπρα: Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουν οι εποχές των Γκοτζαμάνηδων και του τρικύκλου
Αλ. Τσίπρας προς Κ. Μητσοτάκη: «Η Αριστερά στον τόπο αυτό ήταν πάντοτε στη θέση του διωκόμενου όχι του διώκτη. Τη βία την έχει υποστεί στα ξερονήσια αλλά και στους δρόμους.

«Η αριστερά σε αυτόν τον τόπο ήταν πάντα στη θέση του διωκόμενου, όχι του διώκτη. Η βία κράτους και παρακράτους την έστειλε στις φυλακές και στα ξερονήσια. Τη βία την έχει υποστεί στα ξερονήσια αλλά και στους δρόμους. Από τον Λαμπράκη και τον Τεμπονέρα, τον Κουμή και την Κανελλοπούλου ως τον Παύλο Φύσσα».

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή, απαντώντας στα όσα είχε ισχυριστεί νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης.

«Η Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει να επιστρέψουν οι εποχές των Γκοτζαμάνηδων και του τρικύκλου ποτέ» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, εγκαλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για θράσος.

«Δεν θέλετε να καταλάβετε από πού προήλθε η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη. Αν εγώ είχα ένα στέλεχος που έβγαινε μετά την επίθεση που έλεγε “καλά του κάνανε”, θα μπορούσα να σταθώ; Εσείς κ. Μητσοτάκη έχετε το θράσος να στέκεστε και να μου επιτίθεστε κιόλας. Αν έκανε δικό μας στέλεχος τη δήλωση για “πολιτικό τραβέλι” θα μπορούσα να σταθώ; Την ίδια στιγμή δεν τολμάτε ούτε να αποπέμψετε από τη Ν.Δ. δήμαρχό σας που είπε “καλά του κάνανε του προδότη”. Αυτή είναι η διαφορά ήθους εσάς με εμάς» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό «τις απαράδεκτες απειλές» που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, «στο διαδίκτυο και τα υπονοούμενα που γράφτηκαν εναντίον σας από κάποιον που αυτοαποκαλείται αναρχικός και μέλος του Ρουβίκωνα».

Ο Αλ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη, σημείωσε: «Θέλω να σας πω ότι εξίσου είναι καταδικαστέες και κατακριτέες οι αμέτρητες απειλές και ευθείες απειλές που έχουμε δεχτεί τόσο εγώ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, με γράμματα και μηνύματα και επιστολές, με δέματα που είχαν και σφαίρες, το τελευταίο διάστημα».

Παράλληλα, σχολίασε πως έχει την αίσθηση ότι σε αντίθεση με ό,τι δήλωνε ο Κ. Μητσοτάκης σε πολιτικά περιοδικά του εξωτερικού, το ανησυχητικό τούτη την ώρα είναι μία έξαρση εθνικισμού, εθνικολαϊκισμού, μία άνοδος επικίνδυνη της άκρας δεξιάς. «Και βλέπω αυτό να μην σας ανησυχεί» τόνισε.

«Όπως δεν σας ανησύχησε όταν στους 300 βουλευτές ήρθε επιστολή κατάπτυστη από ορισμένες πολιτιστικές ενώσεις που αυτοαποκαλούνται “παμμακεδονικές ενώσεις” ότι αν ψηφίσουν συμφωνία με τη βόρεια γειτονική χώρα σύνθετης ονομασίας που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, αυτό σημαίνει ότι υποπίπτουν σε αδικήματα που επισείουν ισόβια ή θάνατο» πρόσθεσε και τον κατηγόρησε ότι δεν είχε καταδικάσει τότε.

Το «εκλογές τώρα» της Γεννηματά δεν το συμμερίζονται όλοι οι στο Κίνημα Αλλαγής

Την άποψη της Φ. Γεννηματά για «εκλογές τώρα» δεν τη συμμερίζονται όλοι οι σύμμαχοί της στο Κίνημα Αλλαγής, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Εμάς δεν μας ακούτε. Τους συντρόφους σας στην Ευρώπη δεν τους ακούτε, από το ΕΣΚ; Δεν ακούσατε τον κ. Μπούλμαν;» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον επικεφαλής της Ευρωομάδας του Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών που κάλεσε όλα τα προοδευτικά κόμματα στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον κοινό δρόμο για το μέλλον της χώρας και ανέφερε ότι δεν βλέπει καμία βελτίωση αν η διακυβέρνηση της χώρας αναληφθεί εκ νέου από τη ΝΔ, που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη βύθιση της χώρας στο χάος.

«Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να καπηλευτούμε τα εθνικά θέματα»

Ως προς το ονοματολογικό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση τοποθετήθηκε σαφώς και εγκαίρως και πως το ίδιο έκανε και ο ίδιος προσωπικά επιδιώκοντας την τάχιστη δυνατή ενημέρωση και συνεννόηση.

«Πριν ακόμα γυρίσω απ’ τη Σόφια, είπα ότι έχουμε ακόμα πολύ σημαντικό δρόμο να διανύσουμε για να έχουμε συμφωνία, παρά την πρόοδο που έχει γίνει και ότι προτεραιότητα για εμάς είναι η εξασφάλιση του erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση» είπε και σχολίασε ότι σε αυτό το ζήτημα υπήρξε «σημαντική πρόοδος κάτι που δεν έχει ξαναγίνει με τις συζητήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δήλωσε σαφώς πως διαπραγματεύεται στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν με το πακέτο προτάσεων του κ. Νίμιτς.

«Η δική μας κυβέρνηση συζητά, όταν διαπραγματεύεται. Δεν κρύβεται. Εσείς κρυφτήκατε, αλλάξατε θέσεις, κρυφτήκατε πίσω από τις πιο συντηρητικές δυνάμεις της παράταξής σας» απηύθυνε προς τον κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να καπηλευτούμε τα εθνικά θέματα», κατηγορώντας τον προκάτοχο του κ. Μητσοτάκη (σσ: Αντ. Σαμαρά) ότι τα καπηλεύτηκε και «έριξε» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Εμείς συζητάμε, διαφωνούμε, διαπραγματευόμαστε όμως και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Αλλά, πάντως, δεν κρυβόμαστε σε κανένα θέμα» είπε.

 «Η καθαρή έξοδος είναι “βρώμικο ψέμα” και του Ζ. Κ. Γιούνκερ;»

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη και στις αιτιάσεις του ότι «η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του Τσίπρα», τον ρώτησε αν είναι «βρώμικο ψέμα» και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που το έχει δηλώσει. «Λέτε τα ίδια όταν πηγαίνετε στο ΕΛΚ;» ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό για το ζήτημα της πολιτικής βίας. Αναφερόμενος στις απειλές που δέχθηκε από τον Ρουβίκωνα, αλλά και στις αναρτήσεις για τις «παρεμβάσεις» της αναρχικής ομάδας στο ΣτΕ και αλλού, ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε τι κάνει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός για τις ενέργειες αυτές.

«Πώς είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη πολιτεία να γίνονται ανεκτές τέτοιου είδους αναρτήσεις και πράξεις; Τι κάνετε γι αυτό; Έχετε συλλάβει κάποιον; Δείχνετε επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες. Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί, όμως. Πρέπει να διαλέξετε» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας την καταδίκη του πρωθυπουργού για τις απειλές της αναρχικής ομάδας εναντίον του, σημείωσε ότι είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί γιατί δεν έχει μιλήσει ο πρωθυπουργός για τις άλλες αναρτήσεις που αφορούν τις ενέργειες του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ, τον Δήμο Τήνου, τις ξένες πρεσβείες.

Σε ό,τι αφορά την απειλή καθαυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι διάλεξαν λάθος στόχο, καθώς «δεν περνούν» οι απειλές ούτε στον ίδιο, ούτε στη ΝΔ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα για διαστρέβλωση γεγονότων και των δηλώσεων καταδίκης της ΝΔ σε ό,τι αφορά την επίθεση εις βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Απαντώντας σε έντονο ύφος στις κατηγορίες του πρωθυπουργού για συγγένεια της ΝΔ με ακροδεξιά στοιχεία επισήμανε: «Η ΝΔ δεν έχει κάποιου είδους ιδεολογική συγγένεια με την Χρυσή Αυγή. Εσείς μαζί με την ΧΑ ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση και ψηφίσατε τον εκλογικό νόμο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Κοιτάξτε λίγο και προς τον συγκυβερνήτη σας. Μήπως δεν γνωριζόμαστε;»

Αφησε, δε, αιχμές για τις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, επισημαίνοντας: «Μήπως κάτι δεν πάει καλά; Πού είναι ο Πάνος Καμμένος; Έχει να εμφανιστεί κανένα 2μηνο. Δεν υπερασπίζεται τις κυβερνητικές επιλογές. Ιδεολογική συγγένεια δεν έχετε, μόνο οι καρέκλες σας ενώνουν».

Σημείωσε, δε, ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν έχει καμία σχέση με τη ΝΔ.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο Κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε στη δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά τονίζοντας ότι κάθε φορά που ο Αλέξη Τσίπρας διαπραγματεύεται, καινούργια δεινά έρχονται για τους Έλληνες. Την ίδια στιγμή τον κατηγόρησε ότι έχει βάλει θηλιά στο λαιμό της χώρας.

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα η διακοπή της διαπραγμάτευσης αλλά αντίθετα ευκαιρία. Υποστήριξε ότι χρειάζεται θράσος να μιλά ο κ. Τσίπρας για σεβασμό του ελληνικού λαού όταν «στο δημοψήφισμα κάνατε το όχι σε ένα βράδυ ναι».

Δεν θέλετε να αλλάξει τίποτα στη χώρα, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «εμείς εκφράζουμε το νέο στην πολιτική ζωή του τόπου».

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ακόμη απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό πως «όταν οι ακροδεξιοί είναι δίπλα σας δεν τους βλέπετε και μας κάνετε μαθήματα με ποιους πρέπει να μιλάμε».

«Για να γίνουν παρελθόν να μνημόνια πρέπει να γίνεται παρελθόν εσείς» συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι έχουν γίνει το δεξί χέρι των δανειστών .

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Εσείς χρεοκοπήσατε τη χώρα, εμείς την οδηγήσαμε σε μια νέα εποχή ελπίδας

«H εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα (σ.σ.: στο Eurogroup) να συζητήσει για τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας, γι’ αυτό ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της κυρίας Γεννηματά», είπε στην αρχή της ομιλίας από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για την οικονομία.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπάρχει κίνδυνος να μην συζητούμε έχοντας μπροστά μας τα πραγματικά δεδομένα. Θα ακούσουμε πολλά καταστροφικά και κινδυνολογικά από την αντιπολίτευσης. Αυτά που έχουμε συνηθίσει να ακούμε, αλλά ευτυχώς δεν βλέπουμε τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το ξέρω ότι μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς να το ακούν αυτό. Αλλά θα το λέω ξανά και ξανά, μπας και το εμπεδώσουν: «Η Ελλάδα μετά από χρόνια κρίσης, βγαίνει από αυτή την περιπέτεια. Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια θα αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν συνιστά σε καμία περίπτωση «αυτό που ορισμένοι προσεύχονται καθημερινά, δηλαδή παράταση του μνημονίου».

Είπε ότι δεν ήταν αυτονόητο να συμβεί, είπε ο πρωθυπουργός, ειδικά όπως ψευδώς ισχυρίζεται η αντιπολίτευση για το τέλος του 2014.

«Αυτή η Ελλάδα (σ.σ.: του 2014) είναι παρελθόν πιά. Έχουμε μια οικονομία που τρέχει με ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κλείνει σιγά – σιγά η μεγάλη πληγή της ανεργίας», πρόσθεσε.

«Έχουμε στα χέρια μια λύση, που ευελπιστούμε ότι θα είναι η θετική αυλαία, το καθοριστικό σημείο που θα διαμορφώσει το πλαίσιο της οριστικής εξόδου της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι τηρεί «μια γραμμή που δεν είχε συναίσθηση ευθύνης αλλά και της πραγματικότητας. Βασίστηκε στην προπαγάνδα, τη διαστρέβλωση και την καταστροφολογία. Είστε κολλημένοι στα ίδια που λέγατε πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τώρα κλείνει η τέταρτη. Ετσι, χάνετε την όποια αξιοπιστία σας έχει απομείνει. Εδώ και μια τριετία διαψεύδεστε σε κάθε καταστροφικό σενάριο. Επενδύσατε χυδαία στην πιθανή αδιαλλαξία των δανειστών στα εργασιακά. Το περιβόητο «Βάστα ΔΝΤ».

«Σταθερότητα για σας είναι να είναι στην εξουσία η παρέα των offshore και αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα», τόνισε.

Η επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού βρέθηκε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα μείνετε στην Ιστορία ως αυτός που μετέτρεψε τη ΝΔ σε κόμμα υπονόμευσης. Εδώ που έχετε φτάσει, θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλους. Εσείς χρεοκοπήσατε τη χώρα και εμείς οδηγήσαμε τον τόπο σε μια νέα εποχή ελπίδας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες, είπε: «Το ολιστικό σχέδιο, περιλαμβάνει τα μέσα, τους σκοπούς και τον τρόπο υλοποίησης και πρέπει να συζητηθεί βαθιά και να υπάρξει και αντιπαράθεση».

Αναφερόμενος στο πακέτο Γιούνκερ, είπε: «Ταραχτήκατε όταν ο Γιούνκερ είπε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορροφητικότητα. Το χειρότερο είναι ότι έχετε πειστεί από την προπαγάνδα σας».

«Το μοντέλο σας είναι παρωχημένο. Οι αντιλήψεις σας, οι νεοφιλελεύθερες, που τις παρουσιάζετε ως φρέσκες, είναι παλιές και αποτυχημένες. Οι δυνάμεις της κρατικοδίαιτης ελίτ του τόπου, που εκπροσωπείτε, που δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, που ήξεραν μόνο να μοιράζονται τα κέρδη στους καιρούς της ανάπτυξης… Δεν θέλουν να ρισκάρουν, τα θέλουν όλα έτοιμα. Θέλουν απλώς, όπως έκαναν παλιά, να συνεχίσουν να παρασιτούν σε βάρος του κράτους και της εργασίας. Όταν είδατε το σχέδιό μας τρομάξατε και τρόμαξαν και αυτοί και αρχίσατε το γνωστό τροπάρι», πρόσθεσε, εξαπολύοντας πυρά στη ΝΔ.

Για τα εργασιακά

Μιλώντας για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Η αδήλωτη εργασία πρέπει να πάψει να αποτελεί τον κανόνα. Έχει περιοριστεί στο 13 από το 19% αλλά για μας δεν είναι αρκετό. Δέσμευση μας είναι η αδήλωτη εργασία να συρρικνωθεί ριζικά. Σε βάθος τριετίας θέλουμε να φτάσει στο 5%. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, επανέρχονται. Γιατί αυτό που λέτε εσείς οι νεοφιλελεύθεροι «ελεύθερο ανταγωνισμό» εμείς το λέμε εργασιακό μεσαίωνα. Εκκινώντας από τον κατώτατο μισθό, σταδιακά θα υπάρξει αύξηση και των υπολοίπων αμοιβών».

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008 – Δημαγωγοί στα λόγια, ανίκανοι στη πράξη

Με το θέμα της βίας ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επίθεση του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ, στις απειλές της αναρχικής ομάδας σε βάρος του, αλλά και σε αυτή κατά του Γ. Μπουτάρη: «Η καταδίκη πρέπει να είναι ρητή, απόλυτη, χωρίς αστερίσκους και υπεκφυγές. Αυτό πράξαμε από την πρώτη στιγμή».

«Τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες, κύριε Τσίπρα. Δεν θέλετε γιατί έχετε παλιές συγγένειες με τον χώρο και δεν σας το επιτρέπουν», είπε ο αρχηγός της ΝΔ.

 Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008

«Συνειδητοποιείστε ότι είναι αποτέλεσμα της δικής σας αριστερής ιδεοληψίας σαν διαχωρίζετε τη βία. Αν δεν μπορείτε, να παραιτηθείτε. Δεν σας επιτρέπω να αφήσετε το παραμικρό υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει σχέση με οποιαδήποτε μορφή βίας. Εσείς χαϊδέψατε και αποθρασσύνατε τους Αγανακτισμένους όταν μιλούσαν για κρεμάλες. Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008. Πάντα υπήρχε στην καταδίκη ένα “αλλά””, πρόσθεσε.

«Να πράξετε το αυτονόητο. Όχι μόνο να καταδικάσετε τη βία, αλλά να το αποδείξετε», τόνισε.

Προτιμάτε τις καρέκλες σας

Αναφερόμενος στο ολιστικό σχέδιο του Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέτρεξε στο παρελθόν: «Πριν από δύο χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε τα διαβόητα προαπαιτούμενα. Το μνημόνιο «plus» των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Επειδή ο ψεύτης ντροπή δεν έχει, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε ότι δεν θα είναι τα τελευταία μέτρα. Μόνο η κα Κατριβάνου είχε την ευθιξία να παραιτηθεί. Όλοι οι άλλοι προτιμήσατε τις καρέκλες σας».

Αδίστακτοι δημαγωγοί στα λόγια και απελπιστικά ανίκανοι στην πράξη

«Κύριε Τσίπρα, γιατί δεν είπατε κουβέντα για αφορολόγητο και συντάξεις; Αυτά που έχετε υπογράψει είναι ένα τέταρτο μνημόνιο που έχει ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας για αρκετά χρόνια ακόμη», υπογράμμισε.

«Είστε αυτό που ήσασταν πάντα. Αδίστακτοι δημαγωγοί στα λόγια και απελπιστικά ανίκανοι στην πράξη», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ανεργία, υπογράμμισε: «Μόνο το 4% των ανέργων βρίσκει απασχόληση μέσω του ΟΑΕΔ».

«Τέσσερις στους 10 Έλληνες θεωρούν τη φοροδιαφυγή ως θεμιτή άμυνα κατά της υπερβολικής φορολόγησης. Αυτό καταφέρατε», είπε.

Αόριστο ευχολόγιο με ιδεοληπτικές εμμονές το ολιστικό σχέδιο

Ως «Ένα αόριστο ευχολόγιο με ιδεοληπτικές εμμονές και ασυγχώρητες γενικότητες», χαρακτήρισε το «ολιστικό» σχέδιο Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης. «Είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Ο συγγραφέας του μου δίνει την εντύπωση ότι έκανε αγγαρεία», πρόσθεσε.

«ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βάζουν τη χώρα πάλι στον βούρκο. Βασίζεστε σε ένα απόθεμα, το οποίο πώς προήλθε, αλήθεια; Από νέα συντάξεις που δεν δίνετε, από οφειλές που θα επιστρέφετε και επενδύσεις που δεν υλοποιούνται. Αυτά τα λέτε μαξιλάρι ασφάλειας. Μόνο που την επόμενη μέρα οι αγορές θα είναι ασυτηρές. Το «σωσίβιο» κινδυνεύει να αποδειχτεί τρύπιο στις θάλασσες των αγορών», είπε.

Το μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο

«Θυμίζω ότι το ΔΝΤ εκτιμούσε το 2014 ότι το χρέος κινείται σε μονοπάτι βιωσιμότητας. Τι λέει το ΔΝΤ στην έκθεση του 2017; Ότι το χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο. Εκτοξεύτηκε το χρέος. Κουβέντα φυσικά για όλα αυτά στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης. Ενημερώστε μας, κύριε Τσακαλώτε, πόσο νερό βάλατε και σε ποιο κρασί; Υποψιάζομαι ότι κρύβονται νέες δεσμεύσεις που θα βρουν τη θέση τους στον μηχανισμό νέας εποπτείας που θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια. Το μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο, απλώς μεταλλάσσεται», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι δημαγωγοί που υπόσχονταν 13 σύνταξη, λήστεψαν τη 12η και τώρα θα πάρουν και την 11η σύνταξη από τους συνταξιούχους», πρόσθεσε.

«Ήδη έχουν καταγραφεί 1 εκατομμύριο κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί καλά κρατούν. Δεν είπατε κουβέντα για την γενιά των 400 ευρώ, τους οποίους εσείς δημιουργήσατε. Ήρθατε ως προστάτες και τελικά κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους», είπε.

Γεννηματά: Ζητάω εκλογές – Κροκοδείλια δάκρυα απ’ τον Τσίπρα για την επίθεση στον Μπουτάρη

«Περιμέναμε να μας παρουσιάσετε την πρότασή σας για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Θα μου πείτε: έχετε και εσείς αυταπάτες;», είπε ρητορικά ρωτώντας στην αρχή της ομιλίας της η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή.

«Αρκετά με τα ψέματα και τα παραμύθια. Η ελπίδα δεν ήρθε ποτέ. Η έξοδος οδηγεί σε νέο πρόγραμμα. Ο Αύγουστος οδηγεί σε έναν βαρύ χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γεννηματά περιέγραψε τη μαύρη τρύπα που δημιούργησε 200 δις κόστος η διαπραγμάτευση το 2015′, αφελληνισμός δημόσιας περιουσίας και παραγωγικής βάσης, εξάντληση της μεσαίας τάξης.

«Ζητάω εκλογές»

«Έχουμε υποχρέωση να βάλουμε φρένο στον κατήφορο. Για αυτό ζητάω εκλογές. Γιατί θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους τόπου και του λαού» συνέχισε και προσέθεσε: «Η συγκυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση. Τα έχετε ήδη δώσει όλα: δημόσια περιουσία και τράπεζες με βλάβη για το δημόσιο 25 δις ευρώ. Διαλύσατε το σήμερα, υποθηκεύετε και το αύριο. Η έξοδος είναι τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρήματα».

«Έχετε επιλέξει στρατόπεδο. Υλοποιείται συντηρητικές επιλογές, για αυτό κάνατε μονομέτωπη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία» υπογράμμισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Για τους Έλληνες στρατιωτικούς

«Οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται στις φυλακές της Ανδριαανούπολης, η Τουρκία μιλά για κυριαρχία στο Αιγαίο και στο Σκοπιανό προτάθηκε η πλέον αλυτρωτική λύση».

Τα  «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Κατηγορώ την κυβέρνηση Τσίπρα γιατί έπληξαν  τα λαϊκά συμφέροντα στο όνομα της  δήθεν της προάσπισης τους.

Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα προσωπικά για τις θλιβερές επιδόσεις του στον τομέα της ανάπτυξης. Κηρύξατε επίθεση  σε κάθε παραγωγική και κερδοφόρα δραστηριότητα. Οδηγήσατε  τους επιστήμονες στο εξωτερικό.

Κατηγορώ  την κυβέρνηση για την παράδοση των τραπεζών  στον  ξένο έλεγχο και στον  ανθελληνισμό τους.

Σας κατηγορώ γιατί φτωχοποίησατε τον ελληνικό λαό, καταστρέψατε την μεσαία τάξη και φτωχοποίησατε τους πιο αδύναμους πολίτες

Κατηγορώ την κυβέρνηση γιατί κατεδαφίσατε το κοινωνικό κράτος, μειώσατε  τις συντάξεις, καταργήσατε  το ΕΚΑΣ, μειώσατε το επίδομα θέρμανσης και διευρύνατε τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα προσωπικά για την συστηματική απαξίωση των θεσμών και την διαρκή υποχώρηση του κράτους δικαίου επί των ημερών του. Από τον ασφυκτικό έλεγχο της δικαιοσύνης μέχρι τις αθλιότητες για τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης ο κατάλογος είναι μακρύς και μαύρος.

Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα προσωπικά για την επιστροφή του πελατειακού κράτους, βολεύουν ημετέρους ,εχθρεύονται την αξιοκρατία και την αριστεία, διαλύουν την αυτοδιοίκηση.

Κατηγορώ τον κ.Τσίπρα προσωπικά γιατί δίχασε και εξακολουθεί να διχάζει τον ελληνικό λαό στερώντας του το μεγαλύτερο όπλο για το ξεπέρασμα της κρίσης που είναι η ενότητα του».

Κροκοδείλια δάκρυα για τον Μπουτάρη από τον Τσίρπα

Η κ. Γεννηματά είπε πως ο πρωθυπουργός έχυσε «κροκοδείλια δάκρυα» για την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη καθώς δεν είχε καταδικάσει στο παρελθόν τον προπηλακισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.