Κρίσιμη ώρα για το Σκοπιανό: Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς αποφασίζουν όνομα

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, από της 17:30 ώρα Ελλάδας, η κρίσιμη συνάντηση για το Σκοπιανό.

Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ συναντώνται υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει σε όλα στη γενική συμφωνία και μένει ανοικτό μόνο το θέμα του ονόματος.

“Η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ”, υπογράμμισε νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς, καλώντας παράλληλα την άλλη πλευρά να επιδείξει διάθεση ρεαλισμού και συμβιβασμού.

Από τα ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς έχουν ήδη απορριφθεί από την ελληνική πλευρά το όνομα «Republika Makedonija (Skopje)» -«Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» ενώ «κάηκε» μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια το «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Ετσι στο τραπέζι της κρίσιμης τριμερούς αυτή την ώρα «πέφτουν» τα ονόματα που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς:

-Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
-Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
-Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
-Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η πλευρά των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Vardaska. Ετσι πιο πιθανά φαντάζουν πλέον το «NovaMakedonija» και το «GornaMakedonija»

Επίσης ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε πως έχει ήδη καταγραφεί γενική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, στην οποία μάλιστα έχουν ενσωματωθεί και τα νομικά θέματα που έχει δώσει σε έναν κατάλογο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

 

Ζάεφ: Είμαστε κοντά στη λύση

«Είμαστε κοντά στη λύση» δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζαεφ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και, σχολιάζοντας την εν εξελίξει συνάντηση των ΥΠΕΞ κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς, τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, σε τηλεμαχία που είχε στα Σκόπια με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ο κ. Ζάεφ είπε, ειδικότερα, επ’ αυτού: «Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στη “Μακεδονία” να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις -σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα».