Ο Πέδρο Σάντσεθ στο πλευρό των γυναικών, με πράξεις και όχι λόγια

Έναν απρόσμενο υποστηρικτή της υποψηφιότητάς μου για την θέση της Αντιπροέδρου Γυναικών στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα βρήκα  πριν τρία χρόνια στο πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σαντσεθ. Τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του στην οποία υπερτερούσαν πάντα οι γυναίκες, βρέθηκαν δίπλα από την πρώτη στιγμή στην υποψηφιότητα της  Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Νότου γενικότερα, σε μια προσπάθεια ανάδειξης ανθρώπων από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία!

Αυτό που ξεχωρίζει στον Πεδρο και το επαναλάμβανε συνεχώς στις συνομιλίες μας αλλά και δημόσια είναι η στόχευση του στην ενδυνάμωση και συμμετοχή νέων και γυναικών καθώς και η επιμονή του στην ανάγκη οργάνωσης ενός προοδευτικού σχεδίου αντιμετώπισης των ανισοτήτων.

Ήταν και παραμένει δυναμικός υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σοσιαλιστικής οικογένειας. Συμμετείχε και πρωταγωνιστούσε στο ΕΣΚ με την δυναμική, τη γοητεία και το πείσμα του, υπερασπιζόμενος τις αδιαμφισβήτητες αρχές της  σοσιαλδημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Πάντα ήταν αυτός ο οποίος στο δημόσιο λόγο του προέτασσε την προοδευτική πορεία στη διακυβέρνηση  και την ανάγκη περισσότερης δημοκρατίας για το μέλλον της Ευρώπης.

Από τους λίγους άνδρες ο οποίος βρίσκονταν μαζί μας, με τις γυναίκες του ΕΣΚ  στις εκδηλώσεις μας, στις ακτιβιστικές μας δράσεις και στις καμπάνιες μας εναντία στη βία κατά των γυναικών, υπέρ της ίσης αμοιβής, υπέρ της συμμετοχής περισσότερων γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Και Ναι το έκανε πράξη βάζοντας στην κυβέρνηση της Ισπανίας περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες! Πιστός στις αρχές και στις ιδέες του, αγωνιστής δημοκράτης στην πράξη και όχι στα λόγια!

Είναι περιττό να αναφέρω ότι μετά την εκλογή μου ως Αντιπρόεδρος Γυναικών στο ΕΣΚ, το πρώτο Συνέδριο το οποίο συμμετείχα με την νέα ιδιότητα μου ήταν στην Μαδρίτη με το κόμμα των Psoe και τον Πεδρο Σαντσες!

 

*Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Κίνημα Αλλαγής

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”, το Σάββατο 9 Ιουνίου.