Τους πυλώνες της νέας Κυβέρνησης έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο

Ξεκίνησε στη Βουλή, η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης, υπό τον Αλέξη Τσίπρα και αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τελετές παράδοσης-παραλαβής στα Υπουργεία.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, που ορίζουν και τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου:

– ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης

– Ανάπτυξης της οικονομίας

– Νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους

– Πάταξη της διαφθοράς και διασφάλιση της διαφάνειας στο κυβερνητικό έργο

Στην ομιλία του προς τους Υπουργούς του, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι «η εξουσία που μας ανατέθηκε δεν μας ανήκει, ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν για να τη διαχειριστούμε», και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδείξει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας. «Ερχόμαστε να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση στην χώρα»σημείωσε, και τόνισε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί «με συγκεκριμένους κανόνες και ρυθμίσεις ώστε να βάλουμε τέλος στο καθεστώς διαπλοκής και να κάνουμε παρελθόν το πελατειακό κράτος». Υποστήριξε ότι θα επιδιώξει ευρύτατες συναινέσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».

Αναφερόμενος στο νέο κυβερνητικό σχήμα, τόνισε ότι περιλαμβάνει μόνο 10 υπουργεία έναντι 18 της προηγούμενης κυβέρνησης και υποστήριξε ότι «θέλουμε ένα κράτος αποτελεσματικό με συντονισμό των υπηρεσιών του με έλεγχο και διαφάνεια παντού. Δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις, λάθη, αστοχίες και παραλείψεις» και χαρακτήρισε το νέο κυβερνητικό σχήμα ως μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας  η οποία έχει να αναμετρηθεί με μια ιδιαίτερα σκληρή πραγματικότητα. Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση του χρέους μίλησε «για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, ώστε να βγει η χώρα από την υπερχρέωση και την ύφεση» και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη με σχέδιο και ρεαλιστικές προτάσεις για τη διαπραγμάτευση.

Ανέφερε ότι υπάρχει τετραετές σχέδιο πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, αλλά χωρίς υποχρέωση εξοντωτικών και ανέφικτων πλεονασμάτων, με ρεαλιστικές προτάσεις για το χρέος και πολιτική επενδύσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Μέσω αυτών, η χώρα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» σημείωσε και επανέλαβε ότι θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες. “Δεν θα έρθουμε σε ρήξη, αλλά ούτε θα είμαστε υποτελείς” τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς τόνισε ότι η κυβέρνηση θα είναι αδικαιολόγητη αν δεν δικαιώσει τις προσδοκίες της κοινωνίας τονίζοντας ότι «η ευθύνη είναι  βαριά. Όλες και όλοι την αντιλαμβάνεστε». Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός έδωσε το έναυσμα για δουλειά δηλώντας «προχωράμε χτίζοντας ένας νέο υπόδειγμα διακυβέρνησης και δημιουργώντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία».

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς φτάνει αύριο στην Αθήνα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, φέρνοντας τα πρώτα μηνύματα από την Ευρώπη, ενώ αναμένεται την Παρασκευή και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup το οποίο συνεδριάζει στις 16 Φεβρουαρίου. Ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι «αν μια χώρα χρειάζεται στήριξη υπάρχουν πάντα όροι και προϋποθέσεις», τοποθέτηση που προϊδεάζει τις προθέσεις των δανειστών.

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις πρώτες προθέσεις των ευρωπαίων παραγόντων και διαμορφώνουν μία στάση επιφύλαξης και αναζήτησης περιθωρίων για να προετοιμάσουν τη στάση της κυβέρνησης έναντι των εταίρων. Την ίδια ώρα οι νέοι Υπουργοί δείχνουν τις διαθέσεις τους, διαμηνύοντας τρία πράγματα: Πρώτον, όπου δεν υπάρχουν αυστηρές μνημονιακές υποχρεώσεις θα εφαρμόσουν τις δικές τους πολιτικές που πηγάζουν από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, μνημονιακοί νόμοι που εκτιμούν ότι είναι αναποτελεσματικοί ή κοινωνικά βλαπτικοί θα ανατραπούν. Και τρίτον θα επιδιώξουν μία νέα σχέση ισοτιμίας και όχι απόλυτης ταύτισης με ευρωπαϊκές πολιτικές που αντίκεινται σε στρατηγικές της χώρας στο διεθνές πεδίο.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εξαγγελίες του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη, ο οποίος είπε ότι καταργούνται οι εξετάσεις στην Α’ και Β’ Λυκείου, καθώς και η περίφημη τράπεζα θεμάτων, αλλά και η παρέμβαση του αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας Θόδωρου Δρίτσα, που ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η εξαγγελία του αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου, για την ανάκληση των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων δημοσίων υπαλλήλων, τονίζοντας με νόημα ότι «έχουμε δεσμευτεί ότι όσες απολύσεις έγιναν αντισυνταγματικά -μέσα σ’ αυτές και όσες έγιναν με το μέτρο της διαθεσιμότητας- θα ανακληθούν» .

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο MEGA διευκρίνισε ότι η ΔΕΗ, θα επανέλθει στο δημόσιο ως δημόσια επιχείρηση που θα λειτουργεί προς όφελος της ανάπτυξης με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και περιβαλλοντικά.

Για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις. Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, εξήγγειλε η Αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκει η διαφοροποίηση της χώρας από τον τρίτο γύρο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφοροποίηση που συνοδεύτηκε από την διαμαρτυρία του Μεγάρου Μαξίμου προς τις Βρυξέλλες γιατί εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Το νέο υπουργικό Συμβούλιο – χωρίς τους αναπληρωτές Υπουργούς και τους Υφυπουργούς – θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, θα προεδρεύει στο Ε.Σ Υ.ΟΙ.Π. (Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) και στην Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ενώ ο υπουργός Επικρατείας με ευθύνη του Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, από κοινού με τον υφυπουργό Τέρενς Κουικ, θα εποπτεύουν τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού.