Φώφη Γεννηματά: Τέρμα σε αυτόν τον κατήφορο, μόνο με εκλογές

Από βήματος Βουλής, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, επανέλαβε το αίτημά της για εκλογές “εδώ και τώρα” εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης αλλά και τη αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως ο κ. Μητσοτάκης “δίνει τώρα ραντεβού για το φθινόπωρο, τώρα που κρίνεται το μέλλον της χώρας”.

Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της κατά τη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα επεσήμανε πως “το 4ο μνημόνιο είναι εδώ” καθώς και ότι “ο κ. Τσίπρας έχει περάσει τη θηλιά στο λαιμό της χώρας”.

Ενώ για το Σκοπιανό, μεταξύ άλλων, τόνισε πως “η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα και στα εθνικά θέματα”.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας της :

 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

 

Βαριά είναι η  σκιά σήμερα  στην αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πολύ γκρίζα η καθημερινότητα σε κάθε Ελληνικό νοικοκυριό

Οι νέες δεσμεύσεις που ο  κ. Τσίπρας ανέλαβε, αποτελούν, μαζί με εκείνες του Γ΄ μνημονίου, πολύ βαριά «κληρονομιά», για την χώρα.

 

Ουσιαστικά  το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ, χωρίς λεφτά.

 

Ενώ δεν έχουμε καμία ουσιαστική δέσμευση των εταίρων για την αναγκαία ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

 

Ο κ. Τσίπρας έχει περάσει τη θηλιά στο λαιμό της χώρας.

 

«Καθαρή έξοδος;» τέλος  αυτό το παραμύθι.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Ουσιαστικά Δημεύεται η Δημόσια περιουσία. Είναι εγκληματικό αυτό που κάνετε. Θα λογοδοτήσετε στον Ελληνικό λαό.

 

Το άρθρο 109 θα σας κατατρέχει. Το ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο, μπαίνει εγγυητής για πληρωμή ποσού έως 25 δις ευρώ, εάν η Ελλάδα αθετήσει πληρωμή προς τον ESM.

 

Οι δανειστές εξασφαλίζονται πλήρως από εσάς. Υποθηκεύετε –όπως κάνουν οι τράπεζες με τα σπίτια- τη Δημόσια Περιουσία ως εγγύηση.

 

Αυτό  που εμείς αρνηθήκαμε κατηγορηματικά  στην τρόικα και στον κ. Σόιμπλε, τώρα η Κυβέρνηση  σας το αποδέχεται. Κόντρα σε αρχές και αξίες της αριστεράς.

 

Είναι άδικο και το κάνατε πράξη.

Είναι πράξη υποτέλειας. Είναι ντροπή και προσβολή για τους Έλληνες. 

 

Γίνεται  και σήμερα φανερό γιατί ζητήσαμε να εκφρασθεί ο Ελληνικός λαός πριν την τελική συμφωνία.

 

Τώρα που η χώρα διαπραγματεύεται για το μέλλον της, δυστυχώς χωρίς ηγεσία στο ύψος των περιστάσεων και με μια Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και στρατηγική.

 

Ζήτησα εκλογές ΤΩΡΑ ακριβώς για να τεθεί ένα τέρμα σε αυτόν τον κατήφορο, για να αποφασίσει ο ίδιος ο Ελληνικός λαός ποιος θα διαπραγματευθεί, με ποιο συγκεκριμένο πλαίσιο, ποιος θα εγγυηθεί πειστικά την επόμενη μέρα.

 

Γιατί δεν μπορείς από την μια να προειδοποιείς για κινδύνους και επερχόμενα αδιέξοδα, και από την άλλη να μεταβάλλεσαι σε παρατηρητή των εξελίξεων, όπως κάνει η ΝΔ.

 

Που καταγγέλλει δημόσια την Κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά κινείται με  την λογική του «ώριμου φρούτου», για την κατάκτηση της εξουσίας.

 

Ο κ. Μητσοτάκης που ζητά εδώ και δυο χρόνια κάθε μέρα εκλογές, τώρα που κρίνεται το μέλλον του τόπου λέει «ραντεβού το φθινόπωρο».

 

Με λίγα λόγια λέει στον Πρωθυπουργό ολοκλήρωσε το καταστροφικό σου έργο, για να κυβερνήσω μετά εγώ.

 

Εμείς αρνούμαστε να περιμένουμε μοιρολατρικά μια κληρονομιά-παγίδα για το αύριο της χώρας.

 

Η χώρα πρέπει και μπορεί να επιδιώξει  μια προσεκτική και σταδιακή αποδέσμευση από τα Μνημόνια, έτσι ώστε η έξοδος να είναι οριστική και να μην τα ξανά-χρειαστούμε.

 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

 

Καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε όχι μόνο ένα Νομοσχέδιο, με διάφορα «προαπαιτούμενα» και επί μέρους ρυθμίσεις, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022, που περιλαμβάνει –και δεσμεύει- τους βασικούς άξονες της Οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

 

Ένα ακόμα Μνημόνιο Τσίπρα.

 

Η Κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις για δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα, συνεχίζει  και διευρύνει τις εξοντωτικές επιβαρύνσεις για τα Ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

 

Τα βασικά συστατικά;  Tα ίδια. Υπερφορολόγηση, διάλυση του Κοινωνικού κράτους, υπονόμευση των επενδύσεων και της αναπτυξιακής προοπτικής.

Και βέβαια η Επιτροπεία – και μάλιστα ιδιαίτερα ενισχυμένη και σκληρή- θα συνεχιστεί όλη αυτή την περίοδο.

 

Ποιοι θίγονται, ποιοι είναι οι πραγματικά χαμένοι, από τα νέα μέτρα ;

Είναι μήπως οι πλούσιοι, οι ισχυροί, όπως ισχυρίστηκαν Κυβερνητικά στελέχη στα κανάλια;

ΟΧΙ.

 

Είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη 2 δις ευρώ κάθε χρόνο, με την μείωση του αφορολόγητου.

 

Είναι 1 εκατομμύριο χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και αγρότες, που θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν τον φόρο, χάνοντας ακόμη 650 ευρώ τον χρόνο από το εισόδημά τους.

 

Είναι 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, που θα κληθούν να πληρώσουν 2,6 δις ευρώ κάθε χρόνο, με την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου, που τώρα κάνει πως τον «ξέχασε» ακόμη και ο εμπνευστής του.

 

Είναι οι συνταξιούχοι που θα χάσουν 700 εκατομμύρια ακόμη από την αναβολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στις συντάξεις τους.

Είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που αποχαιρετούν οριστικά το ΕΚΑΣ.

 

Είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα κληθούν να πληρώνουν ακόμη 140εκατ. Ευρώ κάθε χρόνο, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των εισφορών τους.

 

Είναι οι νησιώτες μας, που θα κληθούν να πληρώσουν τον αυξημένο ΦΠΑ και μάλιστα σε μια εποχή που οι μεταναστευτικές ροές και η κυβερνητική αδυναμία αντιμετώπισής τους, εντείνουν τα προβλήματά τους.

 

Είναι τα Ελληνικά νοικοκυριά, που βλέπουν ότι ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο «ζει και βασιλεύει», αλλά και μονιμοποιείται και διευρύνεται θίγοντας όλο και περισσότερο τις λαϊκές τάξεις.

 

Είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, που υπονομεύεται από τους φόρους, τις περικοπές, τα υπερπλεονάσματα, αλλά και τις Κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος των μεγάλων επενδύσεων.

 

Το Κυβερνητικό Πρόγραμμα επιμένει σε χαμηλούς, αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που μάλιστα μειώνονται ιδιαίτερα μετά το 2020 θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία της χώρας.

 

Όμως τα Υπερπλεονάσματα καλά κρατούν.  Και μάλιστα προβλέπεται να αφαιρεθούν 57 δις ευρώ από τους πολίτες και την οικονομία ως το 2022, και μάλιστα με πλεονάσματα,  πάνω από τον στόχο του 3,5%. Για το 2022 ο ετήσιος συνολικός στόχος των πλεονασμάτων φθάνει τα 11 δις ευρώ.

 

Πόσο θα αντέξουν οι Έλληνες όταν ήδη χρωστούν 130 δις ευρώ ληξιπρόθεσμα στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία;

 

Όταν το ιδιωτικό χρέος στο σύνολό του φθάνει τα 300 δις ευρώ;

Όταν τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στις βασικές τους ανάγκες;

 

Φοβάμαι ότι υποκρύπτονται νέα μέτρα και νέες  δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση έλεγε ότι η «λιτότητα υπονομεύει την ανάπτυξη».

Τώρα διαβεβαιώνουν ότι  «η συνέχιση της λιτότητας είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη». Πανεπιστήμιο  η καρέκλα της εξουσίας.

 

Μην ανησυχείτε όμως λέει  η Κυβέρνηση;

Έρχονται τα περιβόητα αντίμετρα.

Πολύ κακό για το τίποτα. Δέκα παίρνει ένα δίνει πίσω . Οι περικοπές είναι ΜΟΝΙΜΕΣ, τα «φιλοδωρήματα» προσωρινά και επιλεκτικά.

Μοιράζουν τη φτώχεια.

 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο –περιλαμβάνει και μια σειρά ακόμη διατάξεις, που αναδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο  της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

 

  • Με την διάταξη για την υποχρεωτική κατάθεση αποθεμάτων των Δημόσιων Οργανισμών στον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου και τον ΟΔΔΗΧ διαχειριστή του, η Κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου ως τις εκλογές.

Το μόνο που θα «πετύχει»,  αυτή η διάταξη,  είναι την περαιτέρω αποδυνάμωση των Τραπεζών με την μείωση των καταθέσεων τους, άρα και το νέο έλλειμμα ρευστότητας στην Οικονομία και την αδυναμία των Δημόσιων Οργανισμών να εκπληρώσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους. Σκεφτείτε για παράδειγμα την καθυστέρηση που θα υπάρξει στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ  για τους αγρότες.

 

  • Όχι μόνο δεν βλέπουμε την διάταξη για την αύξηση του κατώτερου μισθού, αλλά αντίθετα η Κυβέρνηση προχωρεί στην μείωση της δυνατότητας των συνδικάτων να προσφύγουν στη Διαιτησία.

Προφανώς η Κυβέρνηση θεωρεί ως «ισχυρή» πλευρά τους εργαζόμενους και ως «ανίσχυρη» τους εργοδότες. Συγχαρητήρια και πάλι κυρίες και κύριες της Κυβέρνησης

Όπως φαίνεται βαδίζετε σταθερά στην υλοποίηση των εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνέλευση του ΣΕΒ.

 

  • Τέλος αποδεικνύεστε ανίκανοι ακόμη και για την αντιγραφή των προτάσεών μας.

Πήρατε την πρόταση,  που εδώ και ένα χρόνο έχουμε καταθέσει για την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας για ανέργους, μέσω αυξημένων εκπτώσεων από την φορολογία των επιχειρήσεων και της αλλάξατε τα φώτα.

 

Το κίνητρο φθάνει μόνο στο 1/3 περίπου της πρότασής μας. Και στην αντιγραφή μετεξεταστέοι.

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

 

Είναι σαφές ότι η δική μας απάντηση τόσο επί της αρχής, όσο και στα άρθρα του Νομοσχεδίου είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ.

 

Τώρα πια όλοι οι πολίτες κατανοούν την πραγματική ζημιά που προκάλεσαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην χώρα όλα αυτά τα χρόνια.

Το ερώτημα είναι: Όλα αυτά θα γινόντουσαν ούτως ή άλλως;

 

Όποια Κυβέρνηση και αν ήταν στον τόπο, θα έκανε τα ίδια;

Μήπως όλα αυτά οφείλονται στις προηγούμενες Κυβερνήσεις και οι «καλοί» ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς;

Αυτή  είναι η Κυβερνητική προπαγάνδα.

Που συνοδεύεται από τη σκανδαλολογία, την πόλωση, το τοξικό κλίμα, το διχασμό.

 

Η ΝΔ  από τη μεριά της βολεύεται με αυτή την κατάσταση. Γιατί μέσα από το δίπολο που επιχειρούν να δημιουργήσουν ξεχνιούνται οι ευθύνες της. Αν κ. Μητσοτάκη δεν ξέρετε ή δεν θυμάστε τι έγινε στη χώρα το 2004-2009 που κυβερνούσατε, δεν έχετε παρά να ρωτήσετε τον κ. Αλογοσκούφη που είναι ο μόνος άνθρωπος από το χώρο σας, που έκανε αυτοκριτική στα πεπραγμένα σας.

 

Επανέρχομαι όμως στο σήμερα. Θα είχαμε φτάσει έτσι κι αλλιώς ως εδώ;

ΟΧΙ. Απαντάω κατηγορηματικά. Χωρίς την  τυχοδιωκτική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

ΟΧΙ. Δεν θα είχε χάσει η οικονομία 200 δις ευρώ, δεν θα είχαμε φθάσει στα capital controls, και στον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος από τους ξένους, εάν δεν είχαν μεσολαβήσει τα «επιτεύγματα» του Τσίπρα-Βαρουφάκη το 2015.

ΟΧΙ. Δεν θα χρειάζονταν όλοι αυτοί οι φόροι , οι περικοπές και οι μειώσεις.

 

Πολλά από αυτά που ζούμε τα τελευταία τρία χρόνια θα είχαν αποφευχθεί αν ο κ. Τσίπρας αντί των πρόωρων εκλογών, είχε δεχθεί την πρότασή μας – ανοίγω μια παρένθεση η πρότασή μας δεν ήτανε ποτέ να μπούμε στην Κυβέρνηση του ούτε και εκείνος μας πρότεινε ποτέ κάτι τέτοιο. Επειδή λέγονται δημόσια πολλά ψέματα να πούμε και καμία αλήθεια  κλείνω την παρένθεση και επιστρέφω στην πρόταση μας του 2015  για την Εθνική Ομάδα διαπραγμάτευσης και την κοινή προσπάθεια  βελτίωσης των δυσμενών όρων του Μνημονίου του.

Δεν θα είχαμε χάσει αυτή την τριετία περίπου 10%, από την προσδοκώμενη αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή 20 δις ακόμη εισόδημα από την Ελληνική οικονομία.

Ναι θα είχαμε ήδη εξασφαλίσει την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

 

Αποτύχατε στην Οικονομία. Αναλαμβάνετε διαρκώς νέες δεσμεύσεις για τη χώρα.

Τώρα δεσμεύετε τη χώρα και στα Εθνικά θέματα.

 

Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.

Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.

Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά αποκλειστικά  από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.

Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς  λύσης.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:

· Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και

· Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας  ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο  εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι,  με ευθύνη τους.

Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.

Η  ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.

Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης.