Τα Σκόπια "βαφτίζονται" σήμερα στις Πρέσπες

Σήμερα υπογράφεται η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας, στο πλαίσιο προγραμματισμένης τελετής στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει τις δύο χώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την αναπληρώτρια γ.γ. του ΟΗΕ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ροζμαρί Ντι Κάρλο.

Εκ μέρους της ΠΓΔΜ, το «παρών» έδωσε ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι τους υποδέχθηκαν στη μαρίνα και αμέσως μετά μετέβησαν πεζoί, σε απόσταση λίγων μέτρων, στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα.

Εκεί πραγματοποιείται η τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και από τον Μάθιου Νίμιτς. Πριν από την υπογραφή, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ απευθύνουν χαιρετισμό.

Μετά την τελετή

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Στην τελετή της υπογραφής παρίστανται επίσης από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το «παρών» θα δώσει και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, παρίστανται η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα Ε.Ε.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την κάλυψη της τελετής υπογραφής της συμφωνίας είναι μεγάλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την πΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

“Αστακός” οι Πρέσπες και συλλαλητήριο

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια με τους αστυνομικούς να είναι κυριολεκτικά παντού. Σε κάθε διασταύρωση έχουν τοποθετηθεί μπλόκα. Αστυνομικοί σταματούν όλα τα αυτοκίνητα ανεξαιρέτως, τα οποία δεν μπορούν να περάσουν αν οι επιβάτες τους δεν διαθέτουν ειδικές ταυτότητες.

Ωστόσο, το κλίμα αναμένεται να είναι φορτισμένο, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό, θα γίνει συλλαλητήριο. Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί τους Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας να βρεθούν στις Πρέσπες το πρωί της Κυριακής 17 Ιουνίου, στις 11:00, για να διαδηλώσουν κατά της υπογραφής συμφωνίας.

Δείτε φωτογραφίες από τις προετοιμασίες Πρέσπες

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Εγνατία Οδό

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, στα σημεία που οδηγούν στο Πισοδέρι και στους Ψαράδες, όπου υπογράφεται η συμφωνία για το Σκοπιανό στις 10:30.

Συγκεκριμένα, στα διόδια Πολυμύλου δυνάμεις της Αστυνομίας σταματούν λεωφορεία, που κατευθύνονται στο συλλαλητήριο στο Πισοδέρι και τους ενημερώνουν ότι ο δρόμος είναι κλειστός και δίνουν πληροφορίες για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν για να φτάσουν στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου.

Στο κόμβο Κορομηλιάς από όπου ο δρόμος οδηγεί στο χωριό Ψαράδες ο δρόμος είναι κλειστός. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και επιτρέπεται η διέλευση μόνο όσων βρίσκονται στη σχετική λίστα με τους καλεσμένους ή τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Περισσότερα από 80 λεωφορεία στο Πισοδέρι για τη Μακεδονία

Συνολικά 30 λεωφορεία αναχώρησαν σήμερα στις 07:30 από την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κατευθυνθούν στο Πισοδέρι, στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου για να διαδηλώσουν για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας.

Από την Αριστοτέλους αναχώρησαν έξι λεωφορεία με τους πολίτες να κρατούν ελληνικές σημαίες στα χέρια.

Στο Πισοδέρι αναμένεται να φτάσουν συνολικά 80 λεωφορεία από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.