Το νέο μέτωπο λέγεται χρέος και ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το Σκοπιανό, κάνει τις επόμενες μετάνοιες στους δανειστές

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στη  «διευθέτηση των γεωπολιτικών εκκρεμοτήτων» της Δύσης στα Βαλκάνια -όπως πιεστικά του ζητούσε το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον- με εθνικό, πολιτικό και προσωπικό κόστος. Και τώρα περιμένει από τους ευρωπαίους δανειστές ένα «αντίδωρο» για την προσαρμοστικότητά του στο σύστημα των «κοινών συμφερόντων».

Το αντίδωρο αυτό λέγεται χρέος και ευνοϊκές διευθετήσεις για την ελληνική οικονομία. Θα το πάρει;

Στη συνέντευξη που παραχώρησε προς τη γερμανική Die Welt, που δημοσιεύτηκε την ώρα που βάφτιζε «Μακεδονία» τα Σκόπια, εμφανιστηκε αισιόδοξος. Και έστειλε το μήνυμα κάνοντας τις απαραίτητες μετάνοιες.

Το κρίσιμο Eurogroup

«Στις 21 Ιουνίου συνεδριάζει το Eurogroup για την περαιτέρω τύχη της Ελλάδας. Τι προσδοκάτε;»τον ρώτησαν.

Θεωρούμε δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν τα σημεία της περσινής συμφωνίας με τους εταίρους της Ευρωζώνης, απάντησε. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται «ελαφρύνσεις του χρέους, για να μπορέσουμε να σταθούμε σταθερότερα στα δικά μας πόδια και να έχουμε διαρκή πρόσβαση στις αγορές».

Και εξήγησε τι εννοεί:

Πρόκειται για «τη διαχείριση των μελλοντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας μέσω της χρήσης των μη καταβεβελημένων, αλλά ήδη υπεσχημένων ευρωπαϊκών κονδυλίων και την επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής από το 2022 και μετά».

Αυτή θα ήταν μια λύση, είπε, που  αποτελεί «αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις αγορές και τη δημιουργία των απαραίτητων αποθεμάτων ρευστότητας. Δεν απαιτούμε να μπουν στο αρχείο οι υποχρεώσεις μας».

«Δείξτε μου ότι άξιζαν τα μέτρα»

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι στις 21 Ιουνίου όταν οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο, θα πρέπει να πάρει ένα μήνυμα ότι «άξιζαν» τα σκληρά μέτρα που επέβαλε στα ασθενέστερα τμήματα της κοινωνίας, για το στέγνωμα της αγοράς, για τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας με υψηλά πλεονάσματα, για τα «ασημικά» της που παρέδωσε ενέχυρο στους πιστωτές.

Και στο μήνυμα αυτό έχει επενδύσει το μεγαλύτερο μέρος από το πολιτικό κεφάλαιο που του έχει απομείνει. Στις 21 Ιουνίου διακυβεύεται η ικανότητα της χώρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της τις επόμενες δεκαετίες καθώς και κατά πόσον οι αγορές αντιλαμβάνονται το χρέος της ως αρκετά βιώσιμο ώστε να επενδύσουν και πάλι σε ελληνικά χρεόγραφα μετά τη λήξη του προγράμματος της χώρας στις 20 Αυγούστου.

Τα 4 κλειδιά του Eurogroup

Τέσσερα είναι τα κλειδιά του ερχόμενου Eurogroup:

–   Η εκτίμηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα κρίνει και τις μεγάλες αποφάσεις.

–   Η εκταμίευση ενός μεγάλου ποσού (ίσως 12 δις ευρώ) το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως «μαξιλάρι» που θα βοηθήσει τη χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας που υπολογίζονται σε 17-20 δις έως το τέλος του 2019.

–  Η σημαντική επέκταση των δανείων, ώστε η αποπληρωμή τους να είναι λιγότερο οδυνηρή.

–   Το είδος και ο χρόνος της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Πως θα εξελιχθεί αυτό το κρίσιμο Eurogroup; Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt έστειλε το μήνυμα: «Εγώ έκανα ότι μου ζητήσατε. Τώρα η σειρά σας». Και επίσης τους είπε με τον τρόπο του πως χρειάστηκε να αλλάξει ο ίδιος προσωπικά και πολιτικά για να τους πείσει. Ακόμα και το περίφημο δημοψήφισμά του (του Ιουλίου 2015) αποκήρυξε: «Εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα», είπε, προσπαθώντας να διατηρήσει ένα μίνιμουμ αξιοπρέπειας.

Και με την τελευταία αυτή μετάνοια περιμένει (πάλι) στο ακουστικό του.

 

Διαβάστε περισσότερα στο economico.gr