Υπέρ της συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων η Σοσιαλιστική Διεθνής του Γ. Παπανδρέου

Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει τη συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το θέμα ονομασίας της γείτονος χώρας.

“Τα κόμματα της σοσιαλιστικής οικογένειας είναι αφοσιωμένα στην ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών και των χωρών των Βαλκανίων” αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά:

Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας – 18 Ιουνίου 2018

Τα κόμματα της σοσιαλιστικής οικογένειας είναι αφοσιωμένα στην ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών και των χωρών των Βαλκανίων.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τα κόμματα του δημοκρατικού σοσιαλισμού έχουν αποφασιστικό ρόλο. Εναντιωνόμαστε σε κάθε ακροδεξιά και δημαγωγική δύναμη που επιδιώκει την οπισθοχώρηση των δημοκρατικών κατακτήσεων και των πλουραλιστικών κοινωνιών. Εναντιωνόμαστε στην αυταρχική ρητορική και πρακτική τους, που απειλεί τις θεμελιώδεις δημοκρατικές εγγυήσεις, των δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης των πολιτών. Εναντιωνόμαστε σε κάθε διχαστική πρακτική αυτών των δυνάμεων, με όχημα τον ακραίο εθνικισμό, την ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία.

Η ειρηνική επίλυση των διαφορών, μέσα από αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, είναι μονόδρομος αν θέλουμε να υπάρξει σταθερότητα, ασφάλεια, κράτος δικαίου και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων.

Για αυτούς τους λόγους, ακολουθήσαμε το πνεύμα και τις αρχές της Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως αυτή υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη το 2003, όπου περιγραφόταν ένα εύλογος οδικός χάρτης ένταξης στην ΕΕ για τις χώρες αυτής της περιοχής, όταν ικανοποιούνταν τα σχετικά κριτήρια.

Με αυτό το πνεύμα, καλωσορίζουμε την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων σε ότι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέσα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Παρά τις δεδομένες δυσκολίες, η διέξοδος που δίδεται θα βελτιώσει την συνεργασία όλων στην περιοχή και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης υποδομών, επενδύσεων, βιώσιμης ανάπτυξης, τουρισμού και εμπορίου, σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο,

Ευχόμαστε στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε απαραίτητου σταδίου που θα οδηγήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών, να εναντιωθούν ενεργά στο διχαστικό λόγο και την πόλωση.

Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για όλους. Μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Γιώργος Παπανδρέου: Η συμφωνία είναι μια αφετηρία

Για το ζήτημα του ονοματολογικού τοποθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, εκτοξεύοντας τα βέλη του τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία είναι μια αφετηρία, ενώ αποτελεί, όπως λέει, πραγματική ευκαιρία, το ότι στα Σκόπια υπάρχει μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική, μετριοπαθής, φιλοευρωπαϊκή, που κατανοεί ότι, λύση χωρίς αμοιβαίους συμβιβασμούς δεν μπορεί να υπάρξει. “Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι προς το συμφέρον μας να λυθεί, με μια λύση βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή».

Η συμφωνία θα ήταν πολύ χειρότερη «αν μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχαμε δώσει μάχη για σημαντικές κόκκινες γραμμές» είπε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας πως θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη αν είχαμε ενώσει όλοι τις δυνάμεις μας.

«Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν μπροστά μας πολλά κρίσιμα βήματα ακόμα, βήματα που σε μεγάλο βαθμό αφορούν αποκλειστικά την ΠΓΔΜ» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως χρέος του Κινήματος Αλλαγής είναι «να προχωρήσουμε ενωμένοι στην προσπάθεια δημιουργίας ενός χώρου ειρήνης, δημοκρατίας, και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, βασισμένο στις ευρωπαϊκές αξίες. Με εποικοδομητικές ιδέες, αυτόνομη κρίση και προοδευτικό πρόσημο. Πυξίδα μας: εθνικό το αληθές».

“Από την πλευρά μου είναι καθήκον μου να εργαστώ για να διασφαλιστεί η ενότητα της προοδευτικής παράταξης, ώστε να επιτελέσει το ιστορικό της χρέος. Να είναι χρήσιμη για τους Έλληνες και τη χώρα (…) καθώς, όπως απέδειξε η αμείλικτη πραγματικότητα, είναι η μοναδική παράταξη που μπορεί να αγωνιστεί για να διαμορφωθούν οι αναγκαίες συναινέσεις μεταξύ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, του Ελληνισμού στο σύνολό του, για ένα μέλλον διαφορετικό, βιώσιμο, ελπιδοφόρο και δημιουργικό».