Τοσουνίδης (ΑΝΕΛ): Είναι μια από τις επιλογές μας να ρίξουμε την κυβέρνηση

Σε μια δήλωση-βόμβα προχώρησε νωρίτερα ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θόδωρος Τοσουνίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «KONTRA. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να εγκαταλείψουν τον κυβερνητικό σχηματισμό όταν η συμφωνία για το σκοπιανό φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή.

“Είναι μια από τις επιλογές να ρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά τις επιλογές θα τις δούμε τότε” είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά:

Για τις εξελίξεις στους ΑΝΕΛ

«Τα τελευταία 24ωρα ήταν 24ωρα αποκαλύψεων. Τέθηκαν ενώπιων του ελληνικού Λαού και στη συνέχεια ενώπιων του κοινοβουλίου, αφού τόσο λάθος έπραξε ο κ. Μητσοτάκης, να καταθέσει μία πρόταση δυσπιστίας, δόθηκε η δυνατότητα να αποκαλυφθεί η ιστορική διαδρομή και τα τραγικά λάθη και οι ανεπάρκειες που οδήγησαν σε ανίσχυρη διαπραγματευτική θέση την Ελλάδα. Πράγματι το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους είναι κάτι που συνεγείρει και ζεσταίνει καρδιές γιατί έχει να κάνει με την ιστορία μας την εθνική μας ταυτότητα.

Τα γεγονότα η στάση του Πάνου Καμμένου, αλλά και η ίδια η πραγματικότητα θα αποδείξει την ορθότητα της θέσης. Η θέση πως συμβιβάζεται… … υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα που έπρεπε αυτή η κυβέρνηση να μείνει όρθια να ολοκληρώσει. Όταν μάλιστα από την άλλη πλευρά εκεί που μιλούμε για τα Σκόπια και με το όνομα τους δεν έχουμε να κάνουμε με μία οριστικοποιημένη και κλειστή συμφωνία. Έχουμε την έναρξη μίας μακροχρόνιας περιόδου που πρέπει να διανύσουν οι γείτονες μας και αν μπορέσουν στην κατάληξη τους να συμφωνήσουν και να επικυρώσουν αυτή τη συμφωνία, είμαστε εμείς οι τελευταίοι, εδώ στο ελληνικό κοινοβούλιο, στην Αθήνα, στις αρχές του 2019 που θα κληθούμε να δώσουμε την τελική επικύρωση, τότε θα το σταματήσουμε. Τότε που πρέπει«.

Τι εννοείται θα το σταματήσετε;

«Θα το σταματήσουμε. Ο ένας τρόπος είναι να ξεκαθαρίσει η Νέα Δημοκρατία και άλλοι μέσα στο Κοινοβούλιο ποια είναι η πραγματική τους θέση. Για να πάψουν να ανησυχούν και να διακηρύσσουν την αγωνία τους να ενδύονται την ένδυση του Μακεδονομάχου… μπορούν να κάνουν κάτι πολύ απλό εύκολο και αποτελεσματικό. Να ενστερνιστούν και να τοποθετηθούν υπεύθυνα δίπλα στον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ και να καταψηφίσουν μαζί μας. Γιατί η τελική απόφαση για την έγκριση θα παρθεί ή δεν θα παρθεί ΕΔΩ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εδώ θα το σταματήσουμε. Ίσως να είναι και η στιγμή που ενδεχομένως χωρίσουν οι δρόμοι μας με το ΣΥΡΙΖΑ«.

Για την κυβέρνηση

«Είναι μια από τις επιλογές να ρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά τις επιλογές θα τις δούμε τότε. Όταν θα έχουμε αποτέλεσμα, θα έχουμε όλα τα γεγονότα και όλη τη διαδικασία ολοκληρωμένη αν θα ολοκληρωθεί μέσα στα Σκόπια.

Έχουμε πολύ δρόμο μέχρι εκεί, πολλά μεγάλα ερωτηματικά, δεν πιστεύουμε ότι θα φτάσει μέχρι εκεί από την πλευρά των Σκοπιανών, πάντως υπάρχουν τρόποι αυτή η συμφωνία να μην περάσει».