Τσίπρας: Η προσφυγιά αντανακλά τα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών

“Η προσφυγιά δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αντίθετα αποτελεί δομικό πρόβλημα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, των οποίων τα αδιέξοδα αντανακλά.” τόνισε, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αγώνα του ελληνικού λαού, εν μέσω οικονομικής κρίσης, για την υπεράσπιση αρχών και αξιών που ενδυνάμωσαν το ρόλο της χώρα μας σαν νησίδα σταθερότητας στην περιοχή και φάρο αξιών σε μια Ευρώπη που αμφιβάλει για τις ίδιες τις αρχές της. Ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η διεθνής κοινότητα αποτυγχάνει να μειώσει τις εντάσεις και τις κρίσεις εξαιτίας των οποίων δημιουργείται το προσφυγικό φαινόμενο.

Στο μήνυμά του μέσω twitter επεσήμανε ότι “Ο ελληνικός λαός έδωσε και εξακολουθεί να δίνει αγώνα για την υπεράσπιση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Σε μια Ευρώπη που αμφιβάλει για τις ίδιες τις αρχές της, η χώρα μας είναι νησίδα σταθερότητας στην περιοχή και φάρος αξιών”.

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού:

Η προσφυγιά δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αντίθετα αποτελεί δομικό πρόβλημα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, των οποίων τα αδιέξοδα αντανακλά. Τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ είναι χαρακτηριστικά: Η διεθνής κοινότητα αποτυγχάνει να μειώσει τις εντάσεις και τις κρίσεις εξαιτίας των οποίων δημιουργείται το φαινόμενο. Αντιθέτως τα προβλήματα διευρύνονται οδηγώντας τις κοινωνίες μας σε κρίση νομιμοποίησης και εμπιστοσύνης απέναντι σε βασικές αρχές της Δημοκρατίας στον Δυτικό κόσμο, όπως είναι η ανεκτικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισονομία κ.α.

Η χώρα μας βρέθηκε από την αρχή της προσφυγικής κρίσης σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Κλήθηκε να υλοποιήσει μια προβληματική ευρωπαϊκή πολιτική που ρίχνει το βάρος στις χώρες υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Και το έκανε χωρίς να ενδώσει στις σειρήνες του μίσους, του φόβου και του ρατσισμού. Παρά την οικονομική κρίση, ο ελληνικός λαός έδωσε αγώνα για την υπεράσπιση αρχών και αξιών που ενδυνάμωσαν το ρόλο της χώρα μας σαν νησίδα σταθερότητας στην περιοχή και φάρο αξιών σε μια Ευρώπη που αμφιβάλει για τις ίδιες τις αρχές της.

Προβλήματα χωρίς αμφιβολία υπάρχουν ακόμη και είναι πολλά. Η πλημμελής εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και η αύξηση των ροών προσφύγων και μεταναστών χωρίς την αντίστοιχη ενίσχυση των μετεγκαταστάσεων σε άλλες χώρες της ΕΕ, τα προβλήματα του Ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η άρνηση πολλών Ευρωπαϊκών χωρών ακόμα και σήμερα να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί και η αύξηση του ακροδεξιού λαϊκισμού και ρατσισμού στην ήπειρο μας είναι μερικά από αυτά. Από την άλλη πλευρά η ομαλή κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας και η ανθρωπιστική αντιμετώπιση εκ μέρους του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας και των ελληνικών αρχών, μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον. Σεβασμός προς τον ξένο, τον αδύναμο, τον κατατρεγμένο. Αυτό είναι το ηθικό μας χρέος. Για τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Aκολουθεί το σχετικό tweet: