Έκτακτη μίνι-σύνοδος για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες - Οι θέσεις της Ελλάδας

Στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 16 ηγέτες χωρών της ΕΕ για την έκτακτη μίνι Σύνοδο, που αφορά στο προσφυγικό ζήτημα.

Μόλις έφτασε η Άνγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει λύση, ούτε σήμερα, ούτε στη Σύνοδο της Πέμπτης, αλλά πιθανότατα διμερείς και τριμερείς συμφωνίες.

«Ένα μεγάλο μέρος των σημερινών συζητήσεων θα αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων και το πώς θα μειώσουμε την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη», είπε στους δημοσιογράφους η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τη δευτερεύουσα μετανάστευση, πώς θα αντιμετωπίσουμε δίκαια ο ένας τον άλλον μέσα στον χώρο Σένγκεν, πώς θα μπορέσουμε να βρούμε μια εύλογη ισορροπία», ανέφερε επίσης η Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Τα συζητούμε αυτά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως γνωρίζουμε ότι δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Γι’ αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον — δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό σε ποιόν. Αυτή η αναζήτηση ενός ‘modus vivendi’ και η συνέχιση της δουλειάς για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκεται στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών. Η δουλειά θα συνεχιστεί τις ερχόμενες ημέρες. Σήμερα ειναι μια συμβουλευτική συνάντηση εργασίας. Είναι μια πρώτη ανταλλαγή, τίποτε περισσοτερο και τίποτε λιγότερο. Για το αν όμως μπορούμε να έχουμε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μέσα στις ερχόμενες ημέρες, η συνάντηση αυτή είναι πολύ σημαντική».

Οι δηλώσεις Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στάθηκε στο θέμα της εσωτερικής μετακίνησης προσφύγων και πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε ξεκάθαρες ιδέες για το πώς θα λυθεί το ζήτημα, βασισμένες στις αξίες της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Χαβιέ Μπετέλ, κατέστησε σαφές πως η έκτακτη Σύνοδος δεν γίνεται για να σωθεί η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία προσπαθεί να προλάβει το αντάρτικο της CSU για το προσφυγικό, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Ζεεχόφερ, της έχει δώσει δύο εβδομάδες προθεσμία.

«Δεν είναι ζήτημα για εμάς το εάν η Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, κατά την άφιξή του, δήλωσε πως ήρθε στη Σύνοδο «με εντελώς νέες προτάσεις, με ευρωπαϊκή πολυεπίπεδη στρατηγική για τη μετανάστευση», έχοντας 10 στόχους.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε πως η κυβέρνησή του «κρατά μια εποικοδομητική στάση σε αυτή αλλά και στη Σύνοδο της Πέμπτης, και βασίζεται στις αξίες της ΕΕ».  Ερωτηθείς για τα hotspots τόνισε ότι αυτά θα βασιστούν επίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες της Ενωσης.

«Το σημαντικό για το Βέλγιο είναι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, είναι μια προϋπόθεση για να είναι ασφαλής η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στη ζώνη Σένγκεν», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κατά την άφιξή του στην άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για το μεταναστευτικό.

«Το δεύτερο σημαντικό σημείο σήμερα είναι να καταστήσουμε σαφές ποιες είναι οι εν δυνάμει προϋποθέσεις για τη δημιουργία χότσποτ και κέντρων υποδοχής βάσει του διεθνούς δικαίου. Το τρίτο σημείο είναι πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συμφωνία για το Δουβλίνο για να εγγυηθούμε αλληλεγγύη και ευθύνη», δήλωσε ακόμη ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Έφτασε και ο Τσίπρας – Τι θα τονίσει στη Σύνοδο

Στο κτίριο Berlaymont των Βρυξελλών έφτασε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, με ευρωπαϊκές και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Την άτυπη συνάντηση εργασίας συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σε αυτή αναμένεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενόψει της ευρύτερης συζήτησης για τα θέματα αυτά που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή (28 και 29 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες.