Τσίπρας στη σύνοδο του PES: Αποτυχημένοι διαχειριστές του παρελθόντος Μητσοτάκης και Γεννηματά

Στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) για τη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ και τη συμφωνία στο Eurogroup στις Βρυξέλλες συμμετείχε σημερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορική» την περασμένη εβδομάδα.

“Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα”

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, οι λογαριασμοί του παρελθόντος έκλεισαν και οι δύο συμφωνίες άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, εισπράττοντας με αυτόν τον τρόπο τα συγχαρητήρια όλων των συμμετεχόντων στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο για τις δύο συμφωνίες.

“Κοινό μέτωπο πολιτικής υποκρισίας”

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη συγκρότηση «ενιαίου μετώπου πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού» από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά ότι “προσπαθούν να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κομμάτων τους” και χαρακτηρίζοντάς τους “αποτυχημένους διαχειριστές του παρελθόντος”. Τόνισε παράλληλα ότι “Η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες που ξεπέρασαν το παρελθόν και συνδιαμόρφωσαν ένα δίκαιο μέλλον”.

Τι δήλωσε για το Μεταναστευτικό

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι “η Ευρώπη πρέπει να κατασταλάξει τι ακριβώς θέλει: Συλλογικές ή μονομερείς λύσεις; Εμείς ζητάμε τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και την αναβάθμιση της δραστηριότητας της Frontex, καθώς, επίσης, και ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης των χωρών προέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών”.

Τα συγχαρητήρια των συμμετεχόντων

Ολοι οι συμμετέχοντες συνεχάρησαν την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή και καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, όπως και για τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισαν «ιστορικό επίτευγμα που κάνει περήφανες όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης».

Δυσφορία Στάνισεφ για Γεννηματά 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεφ, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του PES με τη στάση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, η οποία απουσίαζε από τη σημερινή Σύνοδο.

“Ένα ελπιδοφόρο μέλλον”

«Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονες μας. Πιστεύω βαθιά ότι η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, που ξεπέρασαν τις διαφορές του παρελθόντος και συνδιαμορφώνουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον», ήταν η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για το κλίμα που επικράτησε στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.